Metodat moderne të trajtimit të osteokondrozës së qafës së mitrës

osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës

Një mënyrë jetese moderne e ulur është arsyeja që një sëmundje kaq e zakonshme si osteokondroza e qafës së mitrës po rinohet në mënyrë aktive. "Njerëzit e IT", shoferët dhe përfaqësuesit e tjerë të profesioneve "të ulur" po ankohen gjithnjë e më shumë për të. Sipas mjekëve, edhe adoleshentët 17-vjeçarë ankohen për osteokondrozë të qafës së mitrës. Si rregull, këta janë ata që përdorin në mënyrë aktive një smartphone.

Fakti është se në varësi të prirjes mbi vegël, shpina e njeriut përjeton një ngarkesë prej 12 deri në 27 kg. Sa më shumë kohë të kalojë një person në këtë pozicion, aq më shpejt konsumohen disqet ndërvertebrale, shfaqen dhimbje në qafë dhe shpinë dhe më pas osteokondrozë. Mjekët rekomandojnë me forcë fillimin e trajtimit menjëherë kur shfaqen simptomat e para, përndryshe pasojat e neglizhimit të shëndetit mund të jenë të pakthyeshme.

Çfarë është kjo sëmundje - osteokondroza e qafës së mitrës?

Më e lëvizshme nga të gjitha pjesët e shtyllës kurrizore është qafa e mitrës. Ka shtatë rruaza të cilat janë të lidhura me disqe elastike ndërvertebrale. Çdo disk ka një anulus fibrosus me një bërthamë pulposus brenda.

Një çrregullim metabolik në të mund të tregojë shfaqjen e osteokondrozës, në të cilën disku ndërvertebral humbet forcën dhe elasticitetin e tij. Në të ardhmen, nën ndikimin e ngarkesave, unaza fibroze zgjatet, mbi të shfaqen çarje.

Rajoni i qafës së mitrës ka shumë kanale nervore dhe enë gjaku për të siguruar ushqimin e trurit, dhe rruazat janë afër njëra-tjetrës. Kështu, edhe një deformim i moderuar i njërës prej rruazave çon në faktin se strukturat nervore dhe enët e gjakut janë të ngjeshura.

Cilat janë simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës dhe cili është rreziku i tyre?

Shenjat e para të sëmundjes shfaqen në formën e tensionit dhe ndjesi shpimi gjilpërash në muskujt e qafës, dhimbje që mund të rrezatojë në pjesën e pasme të kokës, tehut e shpatullave dhe krahëve. Kur qarkullimi cerebral është i shqetësuar për shkak të osteokondrozës, shfaqen migrena, sëmundje vegjetovaskulare dhe hipertension. Gjithashtu, sëmundja ndikon keq në sistemin kardiovaskular dhe të frymëmarrjes, përkeqësohet koordinimi i përgjithshëm, dëgjimi dhe shikimi.

Nëse trajtimi nuk fillon në kohë, osteokondroza e qafës së mitrës mund të shkaktojë zgjatje intervertebrale, hernie dhe sindromë të arteries vertebrale.

Diagnoza e osteokondrozës së qafës së mitrës

Diagnoza dhe trajtimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës kryhet nga specialistë shumë të specializuar - traumatologë ortopedë dhe neurologë të specializuar në fushën e vertebrologjisë. Para së gjithash, mjeku përcakton ashpërsinë e simptomave të sëmundjes. Përcaktohen gjithashtu shkaqet e mundshme të paraqitjes - kushtet e dëmshme të punës, zakonet e pacientit, prania e lëndimeve.

Nëse kjo është e nevojshme, pacientit i rekomandohet një ekzaminim shtesë:

  • Rrezet X tregojnë shkallën e paqëndrueshmërisë së trupave vertebralë të qafës së mitrës.
  • MRI mund të zbulojë formimin e zgjatjeve, hernieve të diskut dhe gjendjen e indeve të buta.
  • Ekografia e enëve të gjakut të kokës dhe rajonit të qafës së mitrës (Dopplerografia) rekomandohet për aksidente cerebrovaskulare, migrenë. Ky ekzaminim ju lejon të përcaktoni gjendjen e arterieve vertebrale, venave, si dhe praninë e tortuozitetit patologjik dhe sytheve vaskulare. Ultratingulli gjithashtu ju lejon të shihni shkelje të kalueshmërisë së enëve të gjakut. Së bashku, të gjitha këto ekzaminime ju lejojnë të shihni pamjen e përgjithshme të gjendjes së shtyllës së qafës së mitrës në mënyrë që të vendosni saktë diagnozën dhe të përshkruani trajtimin më efektiv dhe rehabilitimin e mëtejshëm për të siguruar një rezultat afatgjatë.

Karakteristikat e trajtimit të osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës

Trajtimi ka për qëllim përmirësimin e furnizimit me gjak të trurit dhe indeve që rrethojnë shtyllën e qafës së mitrës, rritjen e lëvizshmërisë së segmenteve të bllokuara të shtyllës kurrizore të qafës së mitrës dhe reduktimin e dhimbjes dhe sindromës miotonike.

Për të arritur këto qëllime, përdoren metoda të ndryshme:

  • Masazhet në kombinim me korrigjime të lehta ortopedike për të përmirësuar qarkullimin e gjakut në shpinë cervikale.
  • Metoda e shkurtër e levës për korrigjimin e shtyllës kurrizore. Kjo metodë jo-traumatike ju lejon të eliminoni në mënyrë efektive blloqet funksionale dhe të rivendosni lëvizshmërinë e segmentit.
  • Terapia me valë goditëse për të përmirësuar proceset metabolike, për të rinovuar qelizat dhe zonat e prekura të indeve dhe për të eliminuar spazmat e muskujve.
  • Karboksiterapia (efekti terapeutik i dioksidit të karbonit në indet e shtyllës kurrizore dhe nyjeve).
  • Metodat fizioterapeutike të trajtimit (elektroterapia dhe magnetoterapia).
  • Trajtimi medikamentoz (bllokada, injeksione multizonale dhe të tjera) në kombinim me metodat e mësipërme. Medikamentet përdoren vetëm në disa raste, për të lehtësuar një gjendje akute me sindromën miotonik (edemë të indeve të buta) dhe dhimbje.

Terapia e ushtrimeve për osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës

Në trajtimin e sëmundjeve, ushtrimet e fizioterapisë po bëhen gjithnjë e më popullore. Përdoret jo vetëm në gjendje faljeje, por edhe si parandalim i osteokondrozës së qafës së mitrës. Ushtrimet fizike përmirësojnë qarkullimin e gjakut, forcojnë korse muskulare, eliminojnë kufizimet në lëvizshmërinë e rruazave, rrisin gamën e lëvizjes dhe ju lejojnë të rivendosni lidhjet neuromuskulare.

Rezultatet efektive arrihen me terapi sipas metodës David Finlando-Gjermane, e cila kryhet në Institutin e Vertebrologjisë dhe Rehabilitimit. Gjatë testimit kompleks kompjuterik, përcaktohet cenueshmëria e shtyllës së qafës së mitrës, asimetria e muskujve në rajonin e qafës së mitrës, mbizotërimi ose mungesa e zhvillimit të sistemit muskulor. Bazuar në këta tregues, llogaritet ngarkesa e mundshme dhe formohet një program trajnimi individual në simulatorët inovativë mjekësorë. Për trajtimin dhe konsolidimin e rezultatit, duhet të merret një kurs prej 24 seancash dy herë në vit. Rezultatet e trajnimit në simulatorë janë zakonisht të dukshme pas 5-6 seancave.

Vetë-mjekimi nuk është një opsion

Shenjat e osteokondrozës së qafës së mitrës shpesh injorohen ose vetë-mjekohen. Ndërkohë, mund të çojë në komplikime serioze. Një person është veçanërisht i rrezikuar në rastin e vetë-trajtimit ose përdorimit të teknikave manuale traumatike dhe manipulimeve fizike, të cilat jo vetëm që nuk shërojnë, por edhe mund ta përkeqësojnë sëmundjen. Është më mirë t'ia besoni trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës specialistëve të kualifikuar, të cilët do të zgjedhin për ju metoda të buta, moderne dhe efektive që përjashtojnë mundësinë e dëmtimit të shtyllës kurrizore të prekur.