Pse ndodh osteokondroza e shpinës mesit?

Shumë prej nesh janë të njohur me dhimbjen e shpinës, e cila prish jetën normale për një kohë të gjatë. Megjithëse shkaku mund të jetë trauma, sëmundjet neurologjike ose keqformimet e kolonës kurrizore, osteokondroza e shpinës mesit shpesh bëhet provokator i ndjesive të pakëndshme. Kjo sëmundje degjenerative mund të ndodhë edhe në moshë të re, manifestimet e saj fillestare mund të zbulohen edhe tek adoleshentët dhe nxënësit e shkollës, por pjesa më e madhe e pacientëve janë njerëzit pas 40 vjetësh. Ndryshimet në kolonën kurrizore të shoqëruara me osteokondrozë mund të ndodhin në çdo pjesë, nga qafa e mitrës te mesi dhe sakrokocikialja. Por forma më e zakonshme që u sjell pacientëve shumë ndjesi të pakëndshme dhe të dhimbshme është osteokondroza e shpinës mesit. Çfarë lloj patologjie është kjo, çfarë është tipike për të dhe a flet dhimbja në pjesën e poshtme të shpinës gjithmonë për këtë sëmundje.

Osteokondrozë e shpinës mesit: cili është thelbi i patologjisë?

Osteokondroza është një term që rrjedh nga dy fjalë: greqishtja osteon, që do të thotë kockë, dhe kondroni, që është kërc. Kështu, osteokondroza e shtyllës kurrizore të mesit (dhe të gjithë të tjerët, gjithashtu) fillohet nga ndryshimet në kërcin e disqeve, të cilat janë "rreshtimi" natyror midis rruazave dhe amortizuesit gjatë lëvizjes. Ndryshimet në strukturën e diskut dhe funksionalitetin e tij shoqërohen nga një reagim natyral në trupin vertebral. Me këtë sëmundje, ndryshimet degjenerative gradualisht ndodhin në trupin e disqeve. Lartësia e diskut zvogëlohet, për shkak të së cilës humbet funksioni i tij fiziologjik, duke shkaktuar paqëndrueshmëri dhe ndryshime në nyjet e rruazave. Ndërsa sëmundja përparon, një reagim ndodh në pllakën fundore të trupit vertebral. Ky reagim mund të ndahet në tre faza: edemë për shkak të kequshqyerjes dhe ndryshimeve distrofike, degjenerim yndyror dhe, në fazën e fundit, sklerozë.

Shkaqet e osteokondrozës së shpinës

Disqet tona vertebrale fillojnë të deformohen dhe ndryshojnë gradualisht kur të jemi rreth 20 vjeç. Ulja graduale e lëngut brenda trupit të diskut çon në zvogëlimin e madhësisë së hapësirës midis rruazave (kondrozës). Kjo do të thotë që disku nuk mund të funksionojë më si një amortizues dhe tensioni në ligamentet gjatësore të përparme dhe të pasme të rruazave ndryshon. Si rezultat, një ngarkesë shumë më e madhe u imponohet nyjeve vertebrale, e cila rritet nga viti në vit. Lidhjet e shtyllës kurrizore nuk janë pozicionuar saktë dhe janë të shtrirë në mënyrë të pabarabartë, dhe segmentet e luajtshme të shtyllës kurrizore gradualisht bëhen të paqëndrueshme. Segmenti dorsal zakonisht përbëhet nga dy trupa vertebrorë ngjitur dhe një disk midis tyre. Pllakat fundore të sipërme dhe të poshtme në trupin vertebral i nënshtrohen më shumë stresit, zonat e trashjes (skleroza) dhe kreshtat në kufij (spondilofitet) zhvillohen gradualisht. Për shkak të ndryshimeve të tilla, e gjithë pamja klinike e sëmundjes formohet në të ardhmen.

Cilat janë simptomat e osteokondrozës së shpinës mesit?

dhimbje shpine me osteokondrozë

Pothuajse çdo formë e sëmundjes manifestohet në formën e dhimbjes së padurueshme të shpinës, e cila është e vështirë për tu kontrolluar dhe që prek një segment specifik të shtyllës kurrizore (nga qafa në pjesën e poshtme të shpinës dhe sakrumit). Simptomat e osteokondrozës së shtyllës kurrizore të mesit mund të qëndrojnë të kufizuara vetëm në shtyllën kurrizore (në rajonin e mesit) ose të përhapen në këmbë nëse vijnë nga shpinë mesit, ose krahët nëse vijnë nga shpinë e qafës së mitrës.

Simptomat mund të ndodhin gjatë pushimit, tendosjes ose aktivitetit të zakonshëm. Mund të ketë simptoma radikulare të shkaktuara nga kompresimi, acarimi në zonën e rrënjës nervore ose simptoma pseudo-radikulare nëse shkaku është në nyjen e fytyrës ose muskujt ngjitur. Shpesh, osteokondroza e shpinës së mesit është e kombinuar me lezione në zona të tjera - shpinë torakale, qafës së mitrës - atëherë simptomat do të jenë më të gjera. Me fjalë të tjera, siklet dhe dhimbje provokojnë jo vetëm një segment që është i dëmtuar, por disa zona të osteokondrozës në të njëjtën kohë. Sëmundja ka një kurs të valëzuar me periudha të përkeqësimeve (simptomat mund të ndërhyjnë seriozisht në jetën normale) dhe falje të përkohshme, kur manifestimet zvogëlohen ose pothuajse zhduken. Por çdo faktor, fizik ose mendor, mund të çojë në një rikthim të papritur.

Si diagnostikohet osteokondroza kurrizore?

Diagnoza bazohet në studimin e historisë mjekësore dhe ankesave të pacientit, ekzaminimin fizik me identifikimin e simptomave tipike dhe ekzaminimin neurologjik. Sot, mjekët gjithnjë e më shumë janë të prirur të kryejnë diagnostifikim instrumental, pasi që patologjitë e tjera shpesh fshihen nën maskën e osteokondrozës.

Për shembull, në mesin e pacientëve që vuajnë nga dhimbje të vazhdueshme të shpinës dhe planifikojnë operacionin për të lehtësuar dhimbjen, shëndeti i kockave është një faktor i rëndësishëm. Nëse një pacient zbulohet se ka dendësi të ulët kockore para operacionit, kjo mund të ndikojë në planin e trajtimit të osteokondrozës para, gjatë dhe pas procedurës. Një studim nga Spitali për Kirurgji Speciale (HSS) në Nju Jork tregoi se tomografia e kompjuterizuar e shpinës mesit para operacionit tregoi se një numër i konsiderueshëm i pacientëve kishin dendësi të ulët kockore që nuk ishin diagnostikuar më parë.

Pothuajse gjysma e gati 300 pacientëve të testuar ishin diagnostikuar me osteoporozë, ose pararendësin e saj, osteopeninë. Especiallyshtë veçanërisht e rëndësishme të merret parasysh kjo në moshën mbi 50 vjeç. Prevalenca e dendësisë së ulët të mineraleve të kockave në këtë grup ishte 44%, dhe 10. 3% u diagnostikuan me osteoporozë. Dendësia e ulët e kockave është një faktor i njohur rreziku për frakturat e rruazave, dhe kjo gjendje mund të jetë një faktor rëndues në trajtimin e osteokondrozës.

Trajtimi i osteokondrozës së shpinës

masazh për osteokondrozën e mesit

Opsionet e trajtimit varen nga ashpërsia e simptomave tuaja. Terapia fizike është metoda kryesore e lehtësimit të dhimbjes në fazat e hershme. Përdoren ultrazëri, elektroterapi, trajtim termik. Trajtimi plotësohet nga menaxhimi i përshtatshëm i dhimbjes, të tilla si NSAID, relaksues të muskujve dhe steroid. Mund të përdoren praktikat e injeksionit - bllokada, injeksione të pikave të shkatjes. Tregohen terapi manuale, osteopati, terapi ushtrimesh.

Trajtimi kirurgjik është gjithmonë zgjidhja e fundit. Ka situata kur operacioni është i nevojshëm. Një shembull do të ishte paralizimi i fshikëzës ose rektumit i shkaktuar nga ngushtimi i kanalit kurrizor ose disku i prolapsuar, një disk i madh i hernizuar. Opsionet për operacionin zgjidhen së bashku me mjekun. Por pas trajtimit kirurgjik, problemi nuk eliminohet plotësisht, kërkohet rehabilitim afatgjatë dhe trajtim mbështetës gjatë gjithë jetës. Kjo për faktin se osteokondroza nuk zhduket askund, mund të përparojë në departamente të tjera.