Artroza e kyçit të hip

Koksartroza(artroza e kyçit të hip) është një lloj artroze deformuese e kyçeve, e cila është një sëmundje kronike jo-inflamatore që prek nyjet e ijeve (një ose të dyja në të njëjtën kohë). Kjo sëmundje ka karakter degjenerativ-distrofik. Kjo do të thotë se kërci që formon nyjen e ijeve pëson ndryshime degjenerative, duke ndryshuar gjithashtu sipërfaqet e kockave. Më tej, formohen rritje kockore (osteofite), nyja deformohet, vëllimi i lëvizjes në nyjen e prekur zvogëlohet dhe ato bëhen jashtëzakonisht të dhimbshme dhe të pakëndshme.

Nyja e ijeve është një nga nyjet më të mëdha në trupin tonë. Falë tij kryhet një funksion shumë i rëndësishëm motorik në trupin e njeriut, dhe ai është gjithashtu përgjegjës për të siguruar që trupi ynë të jetë në gjendje të lëvizë. Nëse nyja e hipit sëmuret, atëherë kjo ndikon në të gjithë trupin në tërësi dhe e pengon një person të jetojë në paqe, të ecë, për të mos përmendur lojën sportive. Shumë shpesh ne shohim njerëz të moshuar që detyrohen të mbështeten në një kallam për shkak të një sëmundjeje të nyjës së hipit.

artroza e kyçit të hip

Përkundër faktit se nyja e kofshës është jashtëzakonisht masive dhe e fortë, në të njëjtën kohë është mjaft e prekshme, veçanërisht me kalimin e kohës. Dhimbja e nyjeve të ijeve ul ndjeshëm cilësinë e jetës së njeriut.

Koksartroza (artroza e kyçit të kofshës)renditet fort i dyti në mesin e artrozave të kyçeve për sa i përket shpeshtësisë së rasteve të diagnostikuara pas gonartrozës (artroza e artikulacionit të gjurit).

Klasifikimi i koksartrozës (artroza e kyçit të kofshës)

Ndodhkoksartrozasi parësor ashtu edhe dytësor.

 • Shkaku i koksartrozës primare është kryesisht dëmtimi i pashmangshëm i nyjeve të ijeve gjatë jetës, dhe zakonisht prek njerëzit pas moshës 40 vjeçare.
 • Shkaktarët e koksartrozës dytësore janë zakonisht sëmundjet e mëposhtme: dislokimi i lindur i femurit, masat nekrotike të kockës së kofshës në rajonin e kokës, sëmundja e Peter, traumatizimi i nyjës së hershme të hipit, sëmundjet inflamatore të nyjës së kofshës. Kuartroza e kyçit të hipmund të prekë njërën nyje veç e veç, ose të dyja.

Ekzistojnë disa lloje të koksartrozës:

 • Displastike (është një patologji e lindur dhe karakterizohet nga moszhvillimi i kyçit).
 • Involutive (tipike për njerëzit e kategorisë së moshës më të madhe dhe shoqërohet me ndryshime të lidhura me moshën).
 • Post-infektive (i parapriu artriti purulent ose purulent-alergjik, reumatoid).
 • Sëmundje për shkak të sëmundjes Peters (zhvillimi i osteokondropatisë në kokën e femurit).
 • Koksartrozapër shkak të traumës (thyerje të qafës dhe kokës së kockës (femurit)).
 • Koksartroza për shkak të çrregullimeve metabolike (metabolizmit).
 • Dishormonal (marrja e glukokortikosteroideve, ilaqet kundër depresionit për një kohë të gjatë).
 • Idiopatike (shkaku i të cilit nuk mund të përcaktohet).

Simptomat e koksartrozës (artroza e kyçit të kofshës)

Për të përshkruar saktë simptomat e koksartrozës, duhet të merren parasysh njëkohësisht fazat e sëmundjes, sepse simptomatologjia varet nga faza e sëmundjes.

Fazat e koksartrozës (artroza e kyçit të kofshës)

Në total, ekzistojnë tre faza të koksartrozës (artroza e nyjës së hip):

 • Faza e parë e koksartrozës. Kjo është faza fillestare e sëmundjes, në të cilën simptomat janë ende të lehta. Ky nyje në këtë fazë nuk dhemb shumë dhe dhimbja shfaqet vetëm pas sforcimeve fizike, si ngritja e sendeve të rënda ose vrapimi, ecja në distanca të gjata. Pasi personi pushon, dhimbja zhduket. Pacienti mund të zhvillojë edhe çalim nëse, për shembull, ai ecën më shumë se dy kilometra në këmbë. Rrit dhimbjen duke ngjitur shkallët. Vëllimi motorik i nyjës zvogëlohet pak ose ruhet. Ekzaminimi me rreze X mund të tregojë vetëm ndryshime të vogla në strukturat kockore.
 • Faza e dytë e koksartrozës. Kjo fazë zhvillohet në mungesë të trajtimit të fazës së parë. Simptomave të mësipërme, i shtohet një çarje specifike (kërcime) në nyje. Dhimbja bëhet më intensive dhe fillon të rrezatojë në zonën e ijeve, dhe gjithashtu mund të përhapet në kofshë dhe gju. Në këtë fazë, jo vetëm të forta, por edhe çdo lëvizje mund të shkaktojë simptoma dhimbjeje, madje edhe një ngarkesë të lehtë në nyjen e hipit. Edhe ngritja nga shtrati ose rrotullimi i bustit mund të shkaktojë dhimbje. Ka tension në muskujt periartikular, i cili nuk largohet as gjatë natës, ndaj pacientët shpesh ankohen se kofsha dhemb gjatë natës. Një person mund të fillojë të çalë edhe pas ecjeve të vogla (deri në 500 metra). Në këtë fazë, sëmundja tashmë e detyron një person të mbështetet në një kallam kur ecën. Kufizimi i lëvizjeve në nyje bëhet më i theksuar. Sipas rezultateve të diagnostikimit me rreze X, përcaktohen osteofitet e shfaqura.
 • Faza e tretë e koksartrozës. Faza e fundit e sëmundjes. Në këtë fazë, dhimbja bëhet e përhershme dhe e mundon pacientin. Çdo lëvizje, qoftë edhe më e dobëta, rrit disa herë simptomat e dhimbjes. Në këtë fazë, nyja e hip është plotësisht e palëvizshme. Masa muskulore në kofshë dhe vithe zvogëlohet për shkak të distrofisë muskulare, e cila është shumë e dukshme. Karakteristike është pamundësia e qëndrimit të drejtpërdrejtë të pacientit në këmbë, ndërkohë që trupi do të jetë i anuar. Çdo artrozë çon në formimin e një kontrakture (pozicion fleksioni), në këtë rast, kontraktura formohet edhe për faktin se fibrat muskulore janë në tension të vazhdueshëm, ndërsa këmba në anën e lezionit bëhet më e shkurtër. Si rezultat i imobilizimit të nyjës së hipit, e gjithë këmba pushon së kryeri funksionin e saj motorik, gjë që ka një efekt shumë negativ dhe çon në lezionin e tyre osteokondrotik. Përveç kësaj, shtylla kurrizore gjithashtu vuan, ka ndjesi të parehati dhe dhimbje në rajonin sakrale.

Shkaqet e koksartrozës (artroza e kyçit të kofshës)

Shkaqet kryesore të koksartrozës:

 • Ndryshimet e lidhura me moshën në nyje. Tipike për të moshuarit. Artikulacioni i kofshës konsumohet me kalimin e kohës, pushon së kryeri funksionet e tij me kalimin e kohës, "thahet", gjë që çon në uljen e funksionit të tij thithës të goditjeve dhe fërkimin e kockave që formojnë nyjen kundër njëri-tjetrit.
 • Lëndimi i kyçit të hip. Lëndimi më i zakonshëm tek njerëzit e kësaj grupmoshe është një frakturë e qafës së femurit, e cila kërcënon me paaftësi në mungesë të trajtimit të duhur. Ky nyje mund të dëmtohet në çdo moshë, por njerëzit e moshuar kanë më shumë gjasa të vuajnë.
 • Metabolizëm i shqetësuar. Kjo është tipike për njerëzit me një histori të çrregullimeve metabolike dhe sëmundjeve të shoqëruara me metabolizëm të dëmtuar.
 • Shkelja e statusit hormonal. Është më karakteristike për femrat, sidomos për ato që marrin prej kohësh antidepresantë dhe glukokortikosteroide.
 • Anomali të trashëguara në zhvillimin e sistemit musculoskeletal, si dhe anomali kongjenitale. Fatkeqësisht, për momentin, një numër mjaft i madh fëmijësh lindin me patologji të lindura të sistemit muskuloskeletor dhe nervor. Për sa i përket anomalive në zhvillimin e nyjës së hipit, këtu mund të përfshihet displazia e tij, në të cilën disa struktura të kyçit nuk zhvillohen.
 • Artriti sistemik. Dëmtimi i disa nyjeve gjithashtu mund të çojë në dëmtim të nyjës së hipit. Në këtë rast, një nga faktorët kryesorë të rrezikut do të jetë prania e një procesi inflamator.
 • Kushtet reumatike dhe artriti kronik. E gjithë kjo mund të çojë edhe në shfaqjen e dhimbjes në nyjen e ijeve. Sëmundje të tilla që shkaktojnë dhimbje në nyjen e studiuar përfshijnë: reumatizma; artrit rheumatoid; spondiloartropatia; artriti reumatoid i të miturve.
 • Humbja e osteokondrozës. Osteokondroza e shtyllës kurrizore është një sëmundje mjaft e zakonshme dhe serioze që, përveç shtyllës kurrizore, mund të "çaktivizojë" struktura të tjera të trupit tonë, në veçanti, nyjen e hipit.
 • Muskujt dhe ligamentet e kyçit. Dëmtimi i këtyre strukturave mund të jetë gjithashtu rezultat i proceseve degjenerative dhe distrofike në nyjen e hipit.
 • Lezionet infektive si të vetë kyçit ashtu edhe të femurit. Lezione të tilla janë shumë serioze, sepse ato çojnë në pasoja të rënda dhe ndonjëherë janë të vështira për t'u trajtuar. Mund të shfaqet osteomieliti, i cili thjesht "ha" ose "shpërbër" indin kockor. Mund të shfaqen edhe lezione tuberkulare dhe më shpesh një lokalizim i tillë ndodh tek fëmijët e periudhës para pubertetit. Abscesi në zonën e legenit, i cili është më shpesh rezultat i një procesi infektiv të patrajtuar ose të trajtuar keq, për shembull, me apendiksit, procese inflamatore, veçanërisht kur bëhet fjalë për organet gjenitale të grave (sëmundja ovariane), zhvillimi i një abscesi. në zonën e thellimit ischiorektal, gjë që çon në ecje të dëmtuar (shfaqje çalim). Në shumicën e rasteve, dhembja dhe çalimi janë rezultat i ngjeshjes ose dëmtimit të nervave të afërt (shiatik ose obturator).
 • Neoplazitë e natyrës malinje. Shumë rrallë, neoplazmat malinje prekin nyjen e ijeve dhe kockat që e rrethojnë, sepse më shpesh shkaku i sëmundjes është metastaza nga zona të tjera malinje, për shembull, me kancer të gjirit ose të mushkërive.
 • Ngushtimi i lumenit të aortës dhe arterieve iliake (stenoza dhe mbyllja e tyre). Në të njëjtën kohë, kyçi merr gjithnjë e më pak lëndë ushqyese të nevojshme për funksionimin normal, gjë që çon në degjenerimin e tij.

Grupi i rrezikut për koksartrozën (artroza e kyçit të kofshës)

Grupi kryesor i rrezikut mund të përfshijë kategoritë e mëposhtme të njerëzve dhe faktorëve të dëmshëm:

 • Njerëz të moshuar. Kjo sëmundje është tipike për të moshuarit, të moshuarit, sepse ndodhin procese degjenerimi që ndodhin pikërisht në këtë periudhë moshe.
 • Femër. Sipas statistikave, gratë janë më të prirura ndaj problemeve me nyjet e ijeve.
 • Njerëzit që janë mbipeshë ose obezë.
 • Trauma e mëparshme në një ose të dy nyjet e ijeve.
 • Predispozicion trashëgues për këtë lloj sëmundjesh dhe anomali kongjenitale në zhvillimin e nyjës së hip.
 • Prania në të kaluarën e lezioneve infektive, si absceset, nekroza aseptike e kokës së kockës së kofshës, osteomieliti, etj.
 • Punë e rëndë fizike.
 • Banorët e verës që kanë një rrezik jashtëzakonisht të lartë të zhvillimit të koksartrozës.

Parandalimi i koksartrozës (artroza e kyçit të kofshës)

Masat kryesore për parandalimin e koksartrozës janë si më poshtë:

 • Aktiviteti fizik i dozuar. Është e rëndësishme të bëni gjimnastikë dhe të gatuani nyjen për të parandaluar zhvillimin e proceseve patologjike në të dhe plakjen e saj më të ngadaltë. Kjo do të ndihmojë jo vetëm në përmirësimin e gjendjes së nyjës së hipit, por edhe të gjithë trupit.
 • Nëse ka çrregullime metabolike, ato duhet të korrigjohen. Për ta bërë këtë, duhet të kontaktoni një specialist.
 • Kujdes peshën tuaj. Mos harroni se nyja e hipit tashmë mban një ngarkesë të madhe, pothuajse të gjithë trupin, kështu që nuk duhet të ndërhyni me të për të kryer funksionet e saj. Përveç kësaj, një peshë e madhe do të ushtrojë aq shumë presion mbi nyjet sa që ato gradualisht do të shemben. Njerëzit me mbipeshë janë gjithashtu të prirur ndaj çrregullimeve metabolike.
 • Shmangni kthesat e mprehta të trupit, veçanërisht nëse nuk jeni të ngrohur dhe të papërgatitur, kjo do t'ju pengojë të dëmtoni kokën dhe qafën e femurit.
 • Është më mirë, sigurisht, të zgjidhni sportin në të cilin lëndimet më pak të rrezikshme të kyçeve, si noti ose joga, veçanërisht nëse ka predispozita trashëgimore ose anomali zhvillimore.
 • Një predispozicion ndaj sëmundjeve të kyçeve nënkupton trajtimin e kujdesshëm të tyre, si dhe udhëtime të rregullta te mjeku për të mos humbur zhvillimin e mundshëm të një sëmundjeje ose ndonjë procesi tjetër patologjik në nyje.
 • Nëse një fëmijë diagnostikohet me displazi hip, duhet të trajtohet, dhe menjëherë! Është më mirë ta lini fëmijën të imobilizohet për disa javë në moshë të vogël sesa të vuajë gjithë jetën.
 • Trajtimi në kohë i sëmundjeve infektive, veçanërisht atyre që kërcënojnë të përhapen në nyjen e hipit.

Diagnoza e koksartrozës (artroza e kyçit të kofshës)

Gjatë diagnostikimit të koksartrozës, është shumë e rëndësishme të gjendet shkaku që e ka shkaktuar atë. Në fund të fundit, siç kemi diskutuar më lart, ka shumë arsye, ato janë të ndryshme dheTrajtimi i osteoartritit të hipit, respektivisht, do të ndryshojnë rrënjësisht. Ndonjëherë nuk është aq e lehtë, dhe ndonjëherë nuk është fare e mundur. Theksi vihet në studimin e manifestimeve të sëmundjes dhe zgjedhjen e trajtimit të duhur.

Para së gjithash, pacienti intervistohet me kujdes nga mjeku, duke studiuar në detaje ankesat, shkaqet e sëmundjes, barrën trashëgimore, praninë e lëndimeve etj. Është shumë e rëndësishme të kemi ankesat e përshkruara më sipër dhe për sa kohë ato janë vërejtur tek pacienti.

Pas intervistës, mjeku ekzaminon personalisht zonën e prekur për praninë e ndryshimeve inflamatore, trofike, deformime, shkurtime të gjymtyrëve, asimetri etj. Dhe fëmijët mund të kenë një simptomë "klikoni".

Një pikë e rëndësishme janë metodat shtesë të ekzaminimit - imazhet e llogaritura dhe të rezonancës magnetike, ekzaminimi me ultratinguj dhe rreze X, sepse ato do të ndihmojnë në vendosjen e një diagnoze përfundimtare. Në diagnozën diferenciale të koksartrozës nga sëmundjet e tjera të nyjës së hip, ky artikull është jashtëzakonisht i rëndësishëm.