Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës: trajtimi, simptomat

Deri më sot, sëmundja është bërë shumë "më e re" dhe gjithnjë e më shpesh njerëzit e moshës 25 vjeç e lart janë të ekspozuar ndaj saj, edhe pse kohët e fundit mosha nga 30-35 vjeç konsiderohej e rrezikshme. Patologjitë e pjesës së qafës së mitrës janë më të zakonshme, kështu që duhet të jeni në gjendje të njihni shpejt simptomat e sëmundjes në mënyrë që të filloni trajtimin.

dhimbje qafe me osteokondrozë cervikale

Dhe kështu, çfarë quhet osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës? Ky term karakterizon procesin degjenerativ-dystofilik në disk intervertebral, i cili vepron si një lloj amortizuesi midis segmenteve të shtyllës kurrizore. Kjo situatë çon në ndryshime në strukturën dhe anatominë e saj, segmente dhe elemente artikulare të shpinës së qafës së mitrës. Osteokondroza e qafës karakterizohet nga simptoma të mprehta të dhimbjes që kërkojnë trajtim në kohë.

Shkaqet e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës

Nga vjen osteokondroza e qafës së mitrës? Pak më poshtë rendisim faktorët, veprimi kronik ose i mprehtë i të cilave çon në rritjen e stresit në qafë. Si rezultat, trupi kompenson ngarkesat e rritura me punën e muskujve, megjithatë, për shkak të tensionit të vazhdueshëm, ndodhin spazma në to me qarkullim të dëmtuar të gjakut. Së bashku, këta faktorë çojnë në ndryshime degjenerative në shpinë, ndryshime në strukturën e saj, probleme me ushqimin e gjakut dhe metabolizmin. Tjetra vjen kthesa e ndryshimeve në nyjet ndërvertebrore, ka një rritje të tepërt të indit të eshtrave të segmenteve të shpinës.

Le të rendisim faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjes:

 • Skolioza dhe sjellja e dobët.
 • Pesha e tepërt.
 • Qëndrim i gjatë në pozicione të gabuara dhe të panatyrshme.
 • Mbingarkesa e rregullt e shpinës dhe shpinës së qafës së mitrës, për shembull, për shkak të veçorive të punës.
 • Lëvizshmëri e ulët, pasivitet fizik i ulur.
 • Lëndimi i shtyllës kurrizore në të kaluarën.
 • Problemet metabolike.
 • Aktivitet i tepërt fizik.
 • Mbingarkesa e stresit, ndjeshmëria e zgjatur ndaj depresionit.
 • Faktori i trashëgimisë.
 • Zhvillimi jo normal i rruazave.

Shkallët e osteokondrozës së qafës së mitrës

Shtë e nevojshme të jemi në gjendje të bëjmë dallimin midis koncepteve të "fazës" dhe "shkallës", të cilat karakterizojnë osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës. Ne do të shqyrtojmë fazat pak më vonë, tani do të flasim për gradat që varen nga gjendja e përgjithshme klinike dhe ankesat e pacientit, kanë simptoma të ndryshme dhe kërkojnë, në përputhje me rrethanat, trajtim të ndryshëm.

 • Shkalla e parë - 1. . . Osteokondroza e qafës së mitrës karakterizohet nga manifestime të vogla të sëmundjes, simptomat kryesore janë dhimbja në rajonin e qafës, e cila nuk shfaqet shpesh, duke u intensifikuar nëse ktheni kokën. Ato mund të shoqërohen nga muskuj paksa të tensionuar.
 • Shkalla e dytë - 2. . . Ashpërsia e dhimbjes dhe simptomat janë shumë më të forta dhe ato janë në gjendje t'i japin zonës së shpatullave. Kjo është për shkak të faktit se disku ndërvertebror u bë më i ulët në lartësi, gjë që çoi në gërvishtjen e nervit. Sindroma e dhimbjes ka tendencë të rritet me lëvizjen, një ndjenjë dobësie dhe dhimbje koke çojnë në uljen e performancës.
 • Shkalla e tretë - 3. . . Ky zhvillim i osteokondrozës së shtyllës kurrizore të qafës së mitrës karakterizohet nga formimi i hernieve në hapësirën intervertebrale. Dallimet nga shkallët e mëparshme janë në simptomat, të cilat janë edhe më të theksuara dhe të dhimbshme - kjo i jep më shumë shpatullës dhe krahut, në to është e mundur një ndjenjë e mpirjes dhe dobësisë. Sëmundja shoqërohet nga e njëjta dhimbje koke, dobësi, lëvizshmëria e qafës është e kufizuar dhe zbulohet një sindromë e dallueshme e dhimbjes kur palponi.
 • Shkalla e katërt - 4. . . Kjo shkallë karakterizohet nga shkatërrimi i plotë i indeve të diskut ndërvertebror. Problemet me furnizimin me gjak të trurit janë të mundshme, në veçanti, përmes arteries vertebrale, e cila sjell gjak në cerebellar dhe pjesën e pasme të kokës. Në këtë sfond, ka vështirësi në koordinim, marrje mendsh, zhurmë në vesh.

Simptomat e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës

Osteokondroza e qafës së mitrës ka disa ndryshime nga osteokondroza në zona të tjera. Ato lindin për shkak të rregullimit më të afërt të segmenteve në lidhje me njëri-tjetrin, strukturës më komplekse të dy segmenteve të para - atlasit dhe boshtit. Përveç kësaj, ka më pak amortizues midis elementeve të shtyllës kurrizore dhe, në përputhje me rrethanat, ato konsumohen dhe prishen më shpejt. Përveç kësaj, është osteokondroza e qafës së mitrës që shpesh çon në kompresimin e nervave të palcës kurrizore.

Osteokondrozë e qafës së mitrës - simptomat më të zakonshme:

 • Ndjesi të dhimbshme. . . Ato karakterizohen nga lokalizimi i ndryshëm - në pjesën e pasme të kokës, shpatullave dhe rajoneve të qafës së mitrës. Ndodhja e dhimbjes në nyjen e shpatullave tregon presion mbi nervin përgjegjës për transmetimin e impulseve të dhimbjes në këtë vend. Dhimbja e zverkut pasqyron praninë e një spazma të muskujve të qafës për shkak të vështirësive me rrjedhjen e gjakut në këtë zonë. Ndoshta një ndjenjë e dhimbjes në rruaza, prania e një krizë.
 • Dobësi në dorë. . . Manifestohet për shkak të dëmtimit të nervit përgjegjës për aktivitetin motorik të gjymtyrëve të sipërme.
 • Ndjeshmëri e dobët në dorë. . . Nervi që nervozon lëkurën në krah është i dëmtuar.
 • Lëvizje e kufizuar, përtypje. . . Isshtë pasojë e lartësisë së ulët të diskut ndërvertebror, rritjes së kockave në segmentet e shtyllës kurrizore, pranisë së strukturave të vogla të prekura.
 • Problemet e koordinimit, ndjenja e dobët dhe marramendje. . . Për shkak të përparimit të patologjisë, formohet indi fijor. Pjesërisht çon në shtrëngim të arteries vertebrale, e cila ka kanalin e vet në elementet e shtyllës kurrizore. Kjo zvogëlon lumenin e enës, duke krijuar një deficit gjaku në zverku dhe tru i vogël.
 • Dëgjimi, shikimi, problemet e të folurit. . . Ato janë një zhvillim i mëtejshëm i shtrëngimit të enës që ushqen zonën cerebellare dhe okcipitale.

Diagnostifikimi

Diagnostikimi kryhet në prani të simptomave dhe ankesave karakteristike të një personi. Osteokondroza e shtyllës kurrizore të qafës së mitrës diagnostikohet nga metoda të ndryshme, kryesisht synojnë vizualizimin e gjendjes së pjesës së dëmtuar. Më shpesh të përdorura:

 • Radiografia. Nuk është shumë informues, tregon vetëm praninë e devijimeve, është kryesisht i përshtatshëm për diagnostikimin e hershëm.
 • Tomografia e kompjuterizuar. Krahasuar me radiografinë, shfaqja e patologjive të segmenteve të shtyllës së qafës së mitrës është përmirësuar, por nuk përcakton me saktësi praninë e një hernie, çfarë madhësie është. Për më tepër, kjo procedurë nuk mund të përcaktojë ‘shtrëngimin’ e kanalit me palcën kurrizore.
 • Imazhe rezonancë magnetike. Një diagnozë e tillë është më modernja, karakterizohet nga përmbajtja e rritur e informacionit, ju lejon të vlerësoni në detaje defektet e strukturës së kockave, gjendjen e disqeve ndërvertebrore, ekzistencën e hernive, madhësinë e tyre dhe drejtimin e rritjes.
 • Nëse ekziston dyshimi për një përkeqësim të rrymës në arteriet vertebrale, diagnostikimi shtesë kryhet duke përdorur procedurën e skanimit të dyfishtë me ultratinguj. Një studim i tillë përcakton me saktësi praninë e pengesave që ulin shpejtësinë e rrjedhjes së gjakut.

Bazuar në të dhënat e marra gjatë diagnozës, mund të flasim për faza të ndryshme:

 • Faza 1, karakterizohet nga shkelje të vogla të anatomisë së rruazave.
 • Faza 2. . . Ndoshta mosrespektimi i pozicionit të rruazave në lidhje me njëri-tjetrin, zhvendosja, rrotullimi në lidhje me boshtin e shpinës, disku ndërvertebror mund të ketë një lartësi pak të zvogëluar.
 • Faza 3. . . Disku zvogëlohet në lartësi me një të katërtën, nyjet ndryshohen, ka dalje të indeve të eshtrave, ngushtësi të foramës ndërvertebrore dhe kanalit kurrizor.
 • Faza 4. . . Stillshtë akoma më e rënduar se e mëparshmja. Disku zvogëlohet shumë në lartësi, ka patologji të thella artikulare dhe rritje të gjera të kockave, kanali kurrizor dhe kalimet nën palcën kurrizore janë të kompresuara fort.

Trajtimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës

Metodat kryesore të një trajtimi të tillë janë: terapi ilaçesh, fizioterapi, përdorimi i masazhit të zonës së prekur, gjimnastikë terapeutike. Le të shohim nga afër disa nga metodat.

Trajtimi i ilaçeve

Receta e çdo ilaçi duhet të trajtohet vetëm nga një specialist kompetent.

 • Barna anti-inflamatore me origjinë jo-steroide. Veprimi i tyre është heqja efektive e sindromës së dhimbjes, procesit inflamator dhe edematoz të mbaresave nervore të fiksuara.
 • Vitamina B merret për të përmirësuar proceset metabolike në rruaza dhe nerva.
 • Ilaçe që rrisin rrjedhën e gjakut. Përdoret për të ushqyer mbaresat nervore të ndryshuara dhe për të përmirësuar rrjedhjen e gjakut në tru.
 • Kondroprotektorët e përdorur për të rivendosur indet e kërcit dhe disqeve ndërvertebrorë.
 • Relaksues të muskujve, anti-spazma.

Fizioterapi

 • Elektroforeza. . . Dorëzimi i joneve të ilaçeve në pjesën e dëshiruar të patologjisë duke përdorur veprimin e një fushe elektrike. Para procedurës, kryhet anestezi novokainë, dhe gjithashtu përdoret aminofilina, e cila përmirëson rrjedhën e gjakut.
 • Me ultratinguj. . . Lehtëson inflamacionin, dhimbjen, nxit metabolizmin në vendin e aplikimit.
 • Magnetoterapia. . . Ka efekt analgjezik, lehtëson ënjtjen.
 • Terapia me lazer. . . Trajtimi kryhet nga ekspozimi ndaj valëve të dritës me një frekuencë të veçantë. Ai lehtëson mirë inflamacionin dhe nxit qarkullimin e gjakut.

Fizioterapi

Fizioterapia lejohet vetëm në mungesë të përkeqësimeve të sëmundjes. Teknikat do të jenë efektive në mungesë të dhimbjes dhe shqetësimit gjatë ekzekutimit, përveç kësaj, ato janë shumë efektive si një mjet parandalimi. Këtu janë disa ushtrime themelore:

 1. Shtrihuni në bark dhe mbështesni krahët e përkulur në dysheme. Kryeni ashensorë për kokë dhe bust për 60-90 sekonda, duke mbajtur shpinën drejt dhe më pas kthehuni normalisht në pozicionin e tij origjinal. Bëni 2-3 përsëritje.
 2. Shtrihuni në bark me krahët e shtrirë poshtë përgjatë bustit. Kthejeni kokën majtas, djathtas, nga ana tjetër, duke u përpjekur të arrini dyshemenë me veshin tuaj. Bëni 5-7 përsëritje me secilën anë.
 3. Në një pozicion të ulur, duke thithur, përkuluni përpara, duke u përpjekur të arrini gjoksin me kokën tuaj. Pastaj, në nxjerr, përkundrazi, ano mbrapa, duke hedhur kokën prapa. Bëni 12 përsëritje.
 4. Në një pozicion të ulur, vendosni pëllëmbët në ballë. Bëni presion reciprok të ballit në pëllëmbë dhe anasjelltas. Vazhdoni deri në gjysmë minutë, duke përsëritur 3 herë.
 5. Rrotullim i pastër i kokave në anët, 5-7 rrotullime secili. Nëse ju merren mendtë, atëherë zvogëloni numrin e përsëritjeve, ose ngadalësoni shpejtësinë.

Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës: pyetje - përgjigje

A ndodh që osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës duhet të trajtohet me operacion?

Ndodh, por në ato raste të rralla kur trajtimi konservativ nuk jep efekt gjysmë viti pas fillimit të tij. Në situata të tilla, dhimbja kronike dhe ngushtësia e mbaresave nervore janë zakonisht të pranishme.

Për sa kohë mund të merrni ilaçe anti-inflamatore jo-steroide?

Shumica e këtyre barnave ndikojnë në gjendjen e mukozës së stomakut, kështu që përdorimi i tyre i shpeshtë dhe i rregullt nuk rekomandohet. Kohëzgjatja e saktë e marrjes së ilaçeve përcaktohet nga mjeku që merr pjesë, i cili ka informacion në lidhje me fazën e osteokondrozës në pacient, si dhe nëse ka patologji shoqëruese.

A janë ilaçet kondroprotektive efektive në rivendosjen e indeve të disqeve intervertebrale të dëmtuara?

Konfirmimi i efektit të marrjes së barnave të tilla nuk është provuar, si rezultat i së cilës mjekët rrallë i rekomandojnë ato.

Çfarë të bëni në shtëpi kur nuk ka përkeqësim në mënyrë që të shmangni përkeqësimin në të ardhmen?

Për qëllime parandaluese, më e mira do të jetë përdorimi i ushtrimeve fizioterapike, masazhimi i zonës së qafës së mitrës, refuzimi i aktivitetit të rëndësishëm fizik.