Osteokondroza e qafës së mitrës

dhimbje qafe

Lezionet artrotike të shpinës së qafës së mitrës janë e dyta vetëm për sëmundjen lumbare. Shumëllojshmëria e manifestimeve klinike të osteokondrozës së qafës së mitrës përcaktohet nga veçoritë anatomike dhe fiziologjike të shpinës së qafës së mitrës dhe kompleksitetin e shumë mekanizmave patogjenikë. Zakonisht, gjatë rrjedhës së sëmundjes, i njëjti pacient ka disa sindroma që ndodhin në të njëjtën kohë ose sekuenciale. Ashpërsia e manifestimeve klinike të osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës varet nga ashpërsia dhe natyra e ndryshimeve strukturore dhe funksionale në disk dhe indet përreth.

Procesi artrotik në osteokondrozë zhvillohet gradualisht dhe përparon me moshën. Tek të moshuarit dhe të moshuarit, në dallim nga mosha e re dhe e mesme, osteokondroza e qafës së mitrës shpesh kombinohet me spondilozë, artrozë uncovertebral, artrozë të nyjeve të fytyrës dhe artrozë interspinoze. Ashpërsia dhe shpeshtësia më e madhe e manifestimeve klinike vërehet te personat me moshë më të madhe pune - 30-50 vjeç. Zakonisht, pamja klinike zhvillohet ngadalë, gradualisht, pa një fillim të shprehur qartë. Më shpesh, karakterizohet nga dhimbje e lokalizuar në pjesën e poshtme të qafës. Sidoqoftë, dhimbja mund të shfaqet papritur në formën e qafës së mitrës akute cervikobrachialgia ose torticollis.

Manifestimet klinike dhe simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës

Me osteokondrozën e qafës së mitrës, në manifestimet klinike të sëmundjes, sindromat refleksi, atëherë radikular dhe rrënjë-vaskular janë më të zakonshëm. Përveç kësaj, shpesh vërehen kompresim-spinal (myopatia e qafës së mitrës discogjenike) dhe sindromat cerebrale të shoqëruara me çrregullime të qarkullimit të gjakut në sistemin e arterieve vertebral-bazilar.

Sindromat refleks manifestohen me çrregullime të muskujve-tonik, autono-vaskular dhe neurodistrofik. Me qafën e mitrës (lumbago), dhimbja akute lokalizohet në shpinë të qafës së mitrës, rritet me lëvizje. Qafa e mitrës kronike karakterizohet nga dhimbje, siklet, "ngërç" kur lëviz kokën. Shpesh, në këtë rast, pacienti merr një pozicion të detyruar të kokës për shkak të sindromës së dhimbjes; në ekzaminimin, rrafshimin ose intensifikimin e lordozës së qafës së mitrës, kufizimin e lëvizshmërisë dhe lakimin e qafës në drejtimin lateral, tensionin e muskujve dhe dhimbjen e tij, palpimin - butësinë e proceseve spinoze dhe disqet ndërvertebral.

Me cervikocranialgia, dhimbja është e ngutshme, shtrënguese, ndonjëherë rrezaton në tempuj dhe mollëza të syrit, ndonjëherë një ulje e përkohshme e mprehtësisë vizuale, herë pas here një ndjenjë e "spoteve" para syve, fotofobi. Në gjenezën e këtyre ankesave, acarimi i ganggës simpatike të qafës së mitrës luan një rol.

Kur plexusi nervor i arteries vertebrale irritohet, ndodh një sindromë e arteries vertebrale, e cila shpesh diagnostikohet gabimisht në klinikë si "një shkelje e qarkullimit cerebral në basenin vertebral-bazilar". Përveç ankesave të përshkruara më lart, manifestimi kryesor i sindromës së arteries vertebrale është marramendja. Sindroma e marramendjes mund të ndodhë papritur me një kthesë të mprehtë të kokës, është, si rregull, sistemike, e shoqëruar nga nauze, të vjella. Për të objektizuar sindromën e arteries vertebrale kontrollohet prania e dhimbjes kur shtypni në pikën e arteries vertebrale, kryhet një test ortopedik Bartschi-Rochaix (tërheqje manuale pas kokës). Disordersrregullimet vestibulare me një interes në arteriet vertebrale konfirmohen nga prania e nistagmusit, prishja e De Klein (shfaqja e nistagmusit kur e kthen kokën mbrapa me një kthesë të mprehtë në anën). Irritimi (acarimi) i plexusit nervor simpatik të arteries vertebrale ose kompresimi i tij zakonisht shkaktohet nga rritjet osteokondrale të proceseve të lunateve të rruazave të qafës së mitrës, hipermobilitetit të segmentit motorik.

Në cervikobrachialgia, dhimbja në shpinë të qafës së mitrës rrezaton në brezin e shpatullave, krahut dhe zakonisht shoqërohet me muskul-tonik (sindromi i muskujve skalenë anterior) ose manifestime vegjetative-vaskulare ose distrofike (periarthrosis humale, sindromi i krahut-shpatull, epikondyliti, stiloiditi). . . Kur formacionet vegjetative janë të përfshira në proces, dhimbja bëhet një karakter i djegies, i shoqëruar nga paresthesia, një ndjenjë e "nxehtësisë" ose rritjes së ftohtësisë së duarve.

Periartroza humeroskapulare karakterizohet nga kufizim dhe dhimbje gjatë rrëmbimit dhe rrotullimit të shpatullave. Tek epikondiliti dhe stiloiditi, dhimbje në presion në zonën e kondilit të shpatullës ose procesit të stiloideve pa kufizime të theksuara të lëvizjes në krah.

Sindroma Scalenus anterior karakterizohet nga dhembja në zonën e këtij muskuli, posaçërisht kur kthehet dhe ngjitet koka në drejtim të kundërt. Muskuli anësor i skalit në palpim është i kompakt, i zmadhuar, i dhimbshëm. Dhimbja ndodh jo vetëm në qafë, por edhe në krahun në anën e prekur, në brezin e gjymtyrëve të sipërm, rajonin axillary dhe në gjoks. Një dëshmi e sigurt e sindromës është zhdukja e dhimbjes dhe manifestimeve të tjera nën ndikimin e novocainization.

Kardialgjia është një nga sindromat viscerale refleks të osteokondrozës së qafës së mitrës. Në këtë sindromë, simptomat që ngjajnë me pectoris janë kryesuese në klinikë. Nuk është e izoluar dhe, si rregull, vazhdon në sfondin e manifestimeve të tjera të osteokondrozës së qafës së mitrës. Në diagnozën diferenciale të sindromës kardiologjike në osteokondrozën e qafës së mitrës, kombinimi i dhimbjes në rajonin e zemrës me dhimbjen në rajonet e qafës së mitrës dhe qafës së mitrës, varësia e dhimbjes nga pozicioni i kokës, joefektiviteti i koronarolitikës, mungesa e ndryshimeve në EKG me studime të përsëritura është e rëndësishme.

Sindroma Radikulare (radikuliti diskogjenik i qafës së mitrës) ndodh më shpesh kur rrënja kurrizore është e ngjeshur nga një disk intervertebral hernie, osteofiti ose një ligament i trashë i trashë. Sëmundja zakonisht zhvillohet në mënyrë akute pas ushtrimit fizik dhe ftohjes. Së bashku me dhimbjen, manifestimet muskulore-tonike dhe vegjetative-vaskulare, karakteristik janë ndryshimet në ndjeshmëri, refleks (ulje ose zhdukje e reflekseve) dhe sferave motorike (paresë, paralizë). Rrënjët C4-C8 preken më shpesh në shpinë të qafës së mitrës. Me humbjen e rrënjëve C4-C5, proximal është karakteristik, dhe për C5-C8 - parezë distale e dorës.

Sindroma vaskulare radikulare (radikulopatia)duhet të diagnostikohet kur, në sfondin e zhdukjes së sindromës së dhimbjes, ndodhin lëvizje akute dhe çrregullime shqisore të llojit radikular. Kur procesi është lokalizuar në rrënjët e C5-C6, ndodh dobësi e muskujve të brezit të shpatullave (sindromi Parsonage Turner). Me humbjen e rrënjëve C7-C8, dobësi dhe mpirje zhvillohen në gishta.

Sindromat kurrizore të shkaktuara nga osteokondroza e qafës së mitrës mund të zhvillohen kur palca kurrizore dhe enët e saj janë të ngjeshura nga hernacioni i diskut, osteofia posteriore, ligamenti i verdhë hipertrofik. Klinikisht, ato manifestohen nga dhimbje në rajonin e qafës së mitrës, nga parareza e lakuar e krahëve dhe nga paresa spastike e këmbëve dhe nga çrregullimi shqisor. Lezioni i palcës kurrizore ka një proporcion relativisht të vogël mes ndërlikimeve të tjera të osteokondrozës. Sidoqoftë, për sa i përket rëndësisë së tij klinike, myelopatia diskogjenike e qafës së mitrës është një nga degët e rëndësishme të studimit të lezioneve degjenerative të shtyllës kurrizore.

disorderrregullim i qarkullimit kronik kurrizor (mielopatia)është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar me aterosklerozë të rëndë dhe osteokondrozë të qafës së mitrës. Karakterizohet nga një rritje e ngadaltë e parrezisjes së lëngshme të duarve, dhe çrregullimet e lëvizjes zakonisht mbizotërojnë mbi ato të ndjeshme.

Manifestimet klinike të osteokondrozës së qafës së mitrës te njerëzit e moshave të ndryshme janë shumë të ndryshme si për sa i përket kombinimit të sindromave dhe simptomave, ashtu edhe në ashpërsi. Me moshën, ndjeshmëria e përcjellësve nervorë ndaj stimujve mekanikë zvogëlohet në mënyrë të konsiderueshme, gjë që çon në një ulje të ashpërsisë së reaksioneve neurodistrofike të tonusit muskulor refleks. Nga ana tjetër, si një person në moshë, ndërsa zhvillohen ndryshime distrofike-shkatërruese në shtyllën kurrizore, hyjnë në lojë reaksione mbrojtëse, kompensuese të trupit, duke kufizuar shkallën e paqëndrueshmërisë dhe rregullimin e tij, gjë që natyrisht çon në një ulje të shfaqjeve të tij klinike.

Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës

Trajtimi efektiv i osteokondrozës së qafës së mitrës është i mundur nëse parimi kryesor i terapisë së tij është përdorimi afatgjatë, i vendosur, sistematik dhe i diferencuar i metodave terapeutike. Për më tepër, metodat e trajtimit duhet të zgjidhen duke marrë parasysh teorinë moderne të mekanizmit të zhvillimit të procesit patologjik. Kjo është arsyeja pse, kur përshkruajmë trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës, marrim parasysh natyrën kronike dhe progresive të rrjedhës së kësaj sëmundjeje. Shumëllojshmëria e manifestimeve klinike të osteokondrozës së qafës së mitrës dikton nevojën për përdorimin e faktorëve të ndryshëm terapeutikë që ndikojnë në lidhje të ndryshme në zinxhirin patogjenetik. Një efekt i mirë terapeutik në trajtimin e pacientëve me këtë patologji vërehet kur akupunktura kombinohet me farmakopunkturë, terapi me vakum, fizioterapi, terapi manuale, terapi moxa, etj. Duhet gjithashtu të theksohet se preferencë u jepet metodave të buta dhe të buta të terapisë manuale.

Kohëzgjatja mesatare e trajtimit për osteokondrozën e qafës së mitrës në klinikën tonë është 10-15 seanca. Pas përfundimit të kursit të trajtimit, pacienti merr rekomandime për kryerjen e terapisë stërvitore dhe parandalimin e mëtutjeshëm të përsëritjes së sëmundjes.