Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës

Osteokondroza është një gjendje degjenerative e kockave që prek më shpesh shpinë dhe gjunjë. Kjo kryesisht shkakton dhimbje torturuese dhe probleme në lëvizje. Prandaj, është e nevojshme të kryhet një trajtim kompleks.

dhimbje në qafë me osteokondrozë

Osteokondrozë - çfarë është ajo?

Bazohet në një shkelje të kockëzimit endokondral. Sidoqoftë, kjo gjendje është rezultat i iskemisë lokale të kërcit hialin në metafizat e kockave në rritje. Kjo gjendje shpesh quhet osteokondroza e të miturve pikërisht sepse zhvillohet në zhvillimin e sistemit skeletor.

Në pacientët me osteokondrozë, indi i kërcit është ishemik, i varfëruar dhe si rezultat vdes. Kërci nuk mineralizohet por kockohet dhe më pas shkëputet nga kocka mbi të cilën është formuar sepse nuk është shumë e fortë. Ndarja e kërcit nga kocka mund të jetë për shkak të faktorëve mekanikë.

Osteokondroza mund të shfaqet në forma të ndryshme, por pacientët shpesh kanë:

  • Osteokondroza e shtyllës kurrizore, e cila në shumicën e rasteve përfshin shpinë mesit ose qafës së mitrës.
  • Osteokondrozë e gjurit me ngarkesë të tuberozitetit të tibisë, e cila formon nyjen e gjurit.

Në këtë artikull, ne do t'i kushtojmë vëmendje të veçantë osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës (SHO).

Osteokondroza - shkaqet

Osteokondroza është një sëmundje, shkaqet degjenerative-distrofike të së cilës varen kryesisht nga forma e sëmundjes që shfaqet në një pacient të veçantë. Në rastin e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës, zhvillimi i saj mund të jetë rezultat i një shkelje të tensionit të strukturave përgjegjëse për stabilizimin e shtyllës kurrizore. Shkaku i sëmundjes mund të jetë gjithashtu një humbje graduale e vetive të amortizimit të disqeve ndërvertebrore. Sa i përket osteokondrozës së gjurit, ajo zakonisht ndodh si rezultat i një frakture avulsioni të tuberozitetit të tibialit. Kjo është një mbingarkesë që vjen nga një çekuilibër midis seksionit kryq të muskujve, sipërfaqes së lidhjes së tij dhe forcave që veprojnë në një zonë shumë të vogël, domethënë tuberozitetit të tibisë.

Karakteristikat e osteokondrozës së segmentit cervikal

Osteokondroza e segmentit cervikal të shtyllës kurrizore ndryshon në manifestime nga osteokondroza e segmenteve lumbare dhe torakale.

Rajoni i qafës përmban shumë enë gjaku dhe nerva, përfshirë arterien vertebrale, e cila hyn në kanalin kurrizor. Prandaj, me osteokondrozën e segmentit cervikal të shtyllës kurrizore, kur rruazat zhvendosen, formacionet nervore shfaqen në seksionet anësore (të cilat mund të irritojnë muskujt dhe zonat rreth ligamenteve).

Kur arteria vertebrale është e ngjeshur për shkak të ngushtimit të arteries (stenozës), furnizimi me gjak i trurit të trurit dhe trurit të vogël zvogëlohet.

Simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës

Simptomat e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës shkaktohen nga faktorët e mëposhtëm: ngjeshja e rrënjëve kurrizore (radikuliti i qafës së mitrës), ngjeshja e palcës kurrizore (mielopatia), dëmtimi i palcës kurrizore për shkak të çrregullimeve të qarkullimit të gjakut të shoqëruara me stenozë (ngushtim) të arterieve dhe venat.

Sindromat radikulare (shiatiku i qafës së mitrës)

Simptomat e osteokondrozës së shtyllës kurrizore të qafës së mitrës shoqërohen me shtypje (ngjeshje) të rrënjëve nervore. Dhimbja mund të fillojë nga qafa në shpatull dhe të përhapet në sipërfaqen e jashtme të shpatullës, parakrahit dhe gishtave. Mund të ndikojë në ndjeshmërinë e lëkurës në parakrah, dorë dhe gishta.

Sindroma e arteries kurrizore

Dhimbje koke (paroksizmale, këmbëngulëse, impulsive, e cila intensifikohet kur ktheni kokën), marramendje, shikim të paqartë, zhurmë në vesh.

Trajtim SHO

Në fazën akute, shoqëruar me dhimbje të forta, administrimi lokal i lehtësuesve të dhimbjeve dhe kortikosteroideve tregohet për të lehtësuar tensionin e muskujve në segmentin motorik të rruazave dhe për të zvogëluar dhimbjen.

Kombinimet e barnave anti-inflamatore jo-steroide, antispasmodikët, analgjezikët dhe vitaminat janë efektive.