Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës

trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës me fizioterapi

Osteokondroza e qafës së mitrës, në kontrast me sëmundjet e pjesëve të tjera të shtyllës kurrizore, ndodh pothuajse njësoj shpesh tek të rinjtë dhe të moshuarit. Difficultshtë e vështirë të imagjinohet një person që nuk ka përjetuar kurrë dhimbje në qafë: kjo është një "pagesë" për një mënyrë jetese të ulur, duke qëndruar vazhdimisht në një kompjuter ose një tavolinë studimi në një gjendje të pjerrët.

Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë zakone të këqija dhe gabime ushqyese, peshë të tepërt, qëndrim të dobët dhe këmbë të sheshta, aktivitet fizik joadekuat. Edhe zakoni i mbajtjes së një qese në njërën shpatull mund të çojë në fund në osteokondrozë, e cila shoqërohet me shpërndarje të pahijshme të ngarkesës dhe një ndryshim të detyruar në pozicionin normal të shtyllës kurrizore.

Përhapja e sëmundjes mund të jetë arsyeja e qëndrimit joserioz ndaj tij. Por është e rëndësishme të mbani mend se trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës është një masë e detyrueshme nëse doni të parandaloni komplikimet e pakëndshme dhe të rrezikshme.

Pse është e rrezikshme osteokondroza e qafës së mitrës?

Osteochondrosis SHOP është një sëmundje degjenerative e kërcit të shpinës së qafës së mitrës, e cila gjithashtu karakterizohet nga një shkelje e strukturës dhe funksionit të disqeve ndërvertebrale. Kjo sëmundje është e prirur për të ngadalësuar përparimin, megjithatë, pasi gjendja e indeve përkeqësohet, mund të shfaqen patologji të tjera:

 • hernie dhe zgjatje;
 • proceset inflamatore;
 • paqëndrueshmëria e rruazave të qafës së mitrës dhe rreziqet e lidhura me to;
 • sëmundjet e muskujve;
 • paraliza, etj.

Një nga ndërlikimet e zakonshme është sindroma e arteries vertebrale. Ky është një sulm dhimbjeje, i shoqëruar me shenja të tjera: humbje ekuilibri, shikim dhe dëgjim të turbullt, gumëzhitje në veshë, marramendje, nauze dhe të vjella, presion të lartë të gjakut, rritje të rrahjeve të zemrës, humbje të vetëdijes dhe madje edhe çrregullime të përkohshme të të folurit. Përkundër faktit se këto janë pasoja të kthyeshme, simptoma të tilla janë të rrezikshme dhe përkeqësojnë cilësinë e jetës, që do të thotë se është e nevojshme të parandalohet shfaqja e sindromës. Kjo është e mundur me trajtimin e hershëm të osteokondrozës së qafës së mitrës.

Simptomat dhe diagnoza

Lokalizimi i procesit patologjik në shpinë të qafës së mitrës çon në shfaqjen e simptomave karakteristike:

 • përtypje kur ktheni kokën;
 • dhimbje koke;
 • marramendje;
 • vështirësi në përqëndrim;
 • të fikët, gjysmë të fikët;
 • dhimbje në duar, mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash në gishta;
 • dhimbje qafe;
 • kufizimi i lëvizjes së qafës;
 • spazma e muskujve të qafës;
 • përkeqësimi i proceseve njohëse.

Në rast se ekziston një kombinim i osteokondrozës së disa departamenteve (për shembull, qafës së mitrës dhe kraharorit), sëmundja mund të shfaqet në shenja të tjera: spazma të muskujve të shpinës, dhimbje gjoksi, etj.

Për të zgjedhur trajtimin e duhur për osteokondrozën e qafës së mitrës, është e nevojshme të vlerësohet shkalla e zhvillimit të patologjisë, faza, të sqarohet prania ose mungesa e çrregullimeve shoqëruese. Së pari, duhet të konsultoheni me një neurolog. Bazuar në ankesat, anamnezën, një sondazh, si dhe një ekzaminim vizual në pozicione të ndryshme të bustit, lëvizjes dhe pushimit, mjeku do të dërgojë për një ekzaminim gjithëpërfshirës për të konfirmuar / sqaruar diagnozën paraprake.

Sëmundja diagnostikohet duke përdorur një numër metodash:

 • radiografi SHOP;
 • CT;
 • mielografi;
 • MRI;
 • ekzaminimi me ultratinguj i enëve të qafës, ultrazërit Doppler i arterieve të trurit;
 • teste laboratorike (për proceset inflamatore, etj. ).

Në disa raste, një diagnozë e saktë e detajuar ju lejon të shihni sëmundjet që shoqërojnë osteokondrozën. Kjo ju lejon të merrni vendimin e duhur në zgjedhjen e taktikave të trajtimit.

Efektiviteti i masave të mëtejshme varet nga sa me kohë dhe me saktësi është bërë diagnoza. Pavarësisht nga prania e simptomave specifike, fotografia e osteokondrozës së qafës së mitrës është e ngjashme me rrjedhën e sëmundjeve të tjera. Prandaj, është e rëndësishme të dalloni patologjinë dhe të bëni zgjedhjen e duhur.

Si kryhet trajtimi?

Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës kryhet kirurgjik ose duke përdorur metoda konservative. Operacioni përdoret vetëm në rastet më ekstreme, indikacionet strikte për ndërhyrje janë joefektiviteti i plotë i metodave konservative (për një kohë të gjatë), pamundësia e përdorimit të tyre dhe përparimi i shpejtë i sëmundjes.

Regjimi i trajtimit zgjidhet nga një neurolog, duke marrë parasysh ashpërsinë, shëndetin e përgjithshëm, indikacionet dhe kundërindikimet për procedura të veçanta. Trajtimi konservativ dhe periudha postoperative kërkojnë një qasje të vëmendshme dhe gjithëpërfshirëse. Kombinoni metodat e mëposhtme:

 • terapi me ilaçe - rikthen indet e kërcit, lehtëson dhimbjen dhe inflamacionin, përmirëson proceset metabolike, ngop indet me oksigjen, etj . ;
 • Terapi ushtrimore - kryerja e rregullt e ushtrimeve të përshkruara korrigjon sjelljen, forcon korse muskulore, kontribuon në tonin normal të muskujve të qafës dhe zvogëlon ngjeshjen e indeve nervore;
 • masazh - masazhi i zonës së qafës së mitrës ju lejon të hiqni shtrëngimet dhe spazmat e muskujve, të rivendosni pozicionin normal të disqeve ndërvertebrale dhe rruazave dhe të normalizoni rrjedhën e gjakut;
 • gjimnastikë në ujë, not - një vizitë në pishinë ndihmon në forcimin e muskujve, lehtësimin e spazmave, shkarkimin natyrisht të SHOP -it dhe shtrirjen e shtyllës kurrizore;
 • terapi tërheqëse - tërheqja e shtyllës kurrizore ju lejon të rrisni hapësirën midis disqeve, të korrigjoni strukturën e shtyllës kurrizore, përdoret gjerësisht kur kombinoni patologjitë e lokalizimit të ndryshëm;
 • metodat fizioterapeutike të trajtimit të osteokondrozës së qafës së mitrës - rrisin efektin e marrjes së ilaçeve, janë krijuar për të ndaluar dhimbjen dhe inflamacionin e indeve, të kontribuojnë në shërimin e tyre normal, të përshpejtojnë proceset metabolike;
 • ushqyerja dietike - regjimi optimal i ujit ju lejon të parandaloni humbjen e ujit nga indet e kërcit, si dhe të siguroni furnizimin me sasinë e kërkuar të vitaminave dhe mikroelementeve.

Trajtimi aktiv i osteokondrozës së qafës së mitrës zgjat deri në 3 muaj, në varësi të ashpërsisë së gjendjes. Sidoqoftë, edhe pas kësaj, është e pamundur të harrosh shëndetin e shtyllës kurrizore: masat restauruese, mbështetëse zgjasin deri në 1 vit. Vëzhgimi i aktivitetit optimal fizik, dieta, dhe gjithashtu heqja dorë nga zakonet e këqija është e nevojshme për të gjithë periudhën e jetës, kjo është baza për parandalimin efektiv të sëmundjes.