Pse shfaqen dhimbjet e shpinës

Statistikat moderne pohojnë se pothuajse e gjithë popullata e vendit shpesh ka dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, por jo të gjithë nxitojnë të fillojnë trajtimin. Ndonjëherë siklet dhe madje edhe dhimbje mund të shfaqen pas uljes në një pozicion të pakëndshëm. Edhe pse në këtë rast ka më shumë gjasa të mos jetë një sinjal alarmi, por thjesht pasojë e pozicionit të gabuar të shtyllës kurrizore.

Shumë njerëz harrojnë se sa i rëndësishëm është aktiviteti fizik. Nëse nuk jepni ngarkesën e nevojshme në shtyllën kurrizore dhe në të gjithë trupin, ka një shkelje të furnizimit me gjak në pjesën e poshtme të shpinës. Dhe pastaj me një ngarkesë të mprehtë, fillon dhimbje e fortë.

dhimbje shpine në rajonin e mesit

Por nëse dhimbja shoqëron një person pothuajse gjatë gjithë kohës, atëherë ka shumë të ngjarë që ka arsye për këtë. Dhe duhet të konsultoheni me një specialist i cili do të kryejë ekzaminime dhe do të përshkruajë trajtimin e duhur.

Pse dhemb pjesa e poshtme e shpinës

Dhimbja në pjesën e poshtme të shpinës mund të jetë e një natyre krejtësisht të ndryshme: tërheqje, prerje, dhembje, gjuajtje, therje, dhembje ose ndjesi djegieje. Ndonjëherë natyra e dhimbjes sugjeron tashmë natyrën e sëmundjes.

Dhimbja e shpinës është e ndryshme. Është e rëndësishme të kuptohen burimet dhe shkaqet e dhimbjes, si dhe të fillohet trajtimi i sëmundjes.

Sidoqoftë, edhe specialisti më i specializuar nuk do të jetë në gjendje të zbulojë menjëherë shkaqet e sëmundjes. Prandaj, duhet menjëherë të konsultoheni me një mjek, sepse është ai që do të jetë në gjendje të përcaktojë shkaqet e vërteta të problemeve dhe të përshkruajë trajtimin e nevojshëm. Mjekët i ndajnë sëmundjet e shpinës në tre grupe të mëdha:

 • sëmundjet e shpinës;
 • sëmundjet e organeve të brendshme;
 • dhimbje që rrezaton.

dhimbje shpine

Sëmundjet e shpinës përfshijnë shumë variante: sëmundje degjenerative, inflamatore dhe traumatike të shtyllës kurrizore. Para se mjeku të përshkruajë trajtimin, ai domosdoshmërisht kryen një ekzaminim të plotë, pasi shkaqet e dhimbjes janë në dhjetëra. Në mjekësi, sindromat e dhimbjes që prekin rajonin e mesit ndahen në primare dhe sekondare.

sindromi primar

Sindroma primare e dhimbjes së shpinës është shkaku i ndryshimeve muskulo-skeletore të natyrës morfofunksionale. Si rezultat, shpina dhemb. Të gjitha pjesët e shtyllës kurrizore vazhdimisht i nënshtrohen ndryshimeve degjenerative-distrofike:

 • osteokondroza - dëmtim i indeve të kockave dhe kërcit, i cili shkakton dëmtim të diskut ndërvertebral dhe rruazave ngjitur, gjë që çon në spondilozë;
 • zgjatje (hernie diskale) - një proces gjatë të cilit disku ndërvertebral bymehet pa këputje të unazës fibroze, nuk manifestohet për një kohë të gjatë.

sindromi sekondar

Sindroma dytësore shërben si një lloj sinjali se ka probleme serioze në trup. Me një sindromë dytësore, shkaqet e dhimbjes së shpinës janë shumë më tepër:

 • lakimi i shtyllës kurrizore - skolioza;
 • inflamacion me një natyrë jo infektive;
 • frakturë e shtyllës kurrizore;
 • tumor në rruaza, në hapësirën retroperitoneale, në palcën kurrizore;
 • sëmundjet infektive që prekin rruazat dhe disqet ndërvertebrale (me tuberkuloz, brucelozë, absces epidural, etj. );
 • gjendja e një goditjeje në shkelje të furnizimit me gjak në palcën kurrizore dhe ka një ndjenjë se pjesa e poshtme e shpinës dhemb;
 • sëmundjet në traktin gastrointestinal;
 • shpesh dhimbja e shpinës reflektohet në natyrë, d. m. th. , organet e legenit preken nga ndonjë sëmundje (kolika renale ose sëmundje veneriane).

Sëmundjet e organeve të brendshme

Shpesh ndodh që pjesa e poshtme e shpinës të dhemb jo për shkak të problemeve të shpinës, por për shkak të reflektimit të ndjesive të dhimbjes së organeve nga thellësia. Në shumicën e rasteve, dhimbja vjen nga organet e legenit: pankreasi, veshkat, zorra e trashë, tumori prapa peritoneumit. Shkaqet e dhimbjes janë aq të ndryshme sa që vetëm një specialist i mirë mund të identifikojë sëmundjen në kohë dhe të përshkruajë trajtimin e duhur.

Shkaqet e dhimbjes akute të shpinës

Ka shumë shkaqe të dhimbjes së shpinës, por të gjithë kanë të bëjnë me shtyllën kurrizore. Shkaku më i padëmshëm është më shpesh një tendosje akute e muskujve. Janë këta muskuj që janë një burim i ndritshëm dhimbjeje, ato kufizojnë lëvizjen e një personi. Nga kjo sëmundje preken më shpesh atletët dhe personat me sforco të rënda fizike.

Një shkak i zakonshëm, por i padëmshëm i dhimbjes së shpinës është hipotermia. Më shpesh, vajzat që veshin funde dhe pantallona me bel të ulët mposhten, domethënë pjesa e poshtme e shpinës mbetet e hapur në rrugë. Në kundërshtim me besimin popullor, ju mund të "ftohni" pjesën e poshtme të shpinës jo vetëm në dimër, por edhe në verë.

Për më tepër, shpesh pjesa e poshtme e shpinës mund të dëmtojë edhe shumë vite pas një dëmtimi të shtyllës kurrizore.

Shkaqet e dhimbjes së shpinës për shkak të sëmundjeve të organeve të brendshme:

 • kur gjeni një ulçerë stomaku ose duodenale në anën e pasme të rrjetës;
 • pankreatiti akut çon në dhimbje në brez, shkaku i tij është një gabim në dietë;
 • dhimbje barku renale në urolithiasis karakterizohet nga një çrregullim i urinimit;
 • sëmundjet e organeve gjenitale femërore (fibroidet ose endometrioza) shqetësojnë vajzat para menstruacioneve dhe në ditët e para të saj;
 • kur apendiciti akut ndodhet pas cekut ose pas peritoneumit.
 • prostatiti ose malinjiteti i prostatës, që rezulton në dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës tek meshkujt.

Dhimbje rrezatuese

Sëmundjet e nyjës së hip ose segmentit sakrokoksigjeal çojnë në dhimbje të forta në pjesën e poshtme të shpinës. Dhimbja në rajonin lumbosakral quhet lumbodynia, dhe në rajonin e ijeve quhet lumboischialgia. Dhimbja rrezatuese është e vështirë të lokalizohet sepse imiton lumbagon ose dhimbje të nervit shiatik. Prandaj, trajtimi duhet të fillojë urgjentisht.

Arsyet psikologjike

Përveç shkaqeve fiziologjike, identifikohen edhe shkaqet psikologjike të dhimbjes së shpinës. Besohet se kjo mund të jetë për shkak se një person merr përsipër shumë detyrë dhe përgjegjësi, por nuk merr mbështetje nga të dashurit. Përveç kësaj, dhimbja e mesit mund të ndodhë kur një person nuk ndihet i sigurt. Gjithashtu, arsyet mund të jenë të natyrës seksuale (inat, pakënaqësi, fyerje, refuzim për të bërë seks). Prandaj, ndoshta ka nevojë për t'iu nënshtruar trajtimit me një psikolog.

Si të shmangni dhimbjet e shpinës

Në disa raste, këshillat e mëposhtme do të ndihmojnë për të shmangur dhimbjen dhe në disa raste, ato mund të reduktojnë ndjeshëm shqetësimin kronik të mesit.

 1. Lëvizni më shumë dhe uluni më pak, dhe nëse uleni, atëherë sigurohuni që shpina juaj të jetë në pozicionin e duhur.
 2. Nëse jeni ulur për një kohë të gjatë, bëni një pushim çdo 45 deri në 60 minuta për pak stërvitje.
 3. Ose mos ngrini fare gjëra të rënda ose bëjeni siç duhet: përkulni këmbët, mbajeni ngarkesën në krahët e shtrirë, drejtoni këmbët në mënyrë të barabartë.
 4. Muskujt e barkut duhet të mbahen në formë të mirë.
 5. Çdo ditë duhet të bëni ushtrime të veçanta për të forcuar shtyllën kurrizore dhe muskujt e saj.

konkluzioni

Dhimbja e shpinës është një simptomë mjaft alarmante, që tregon se shkaqet mund të jenë shumë të thella dhe mund të kërkojnë trajtim urgjent.

Mund të duket se çështja është një gjë, por në realitet gjithçka është krejtësisht ndryshe. Prandaj, nuk mund të vetë-mjekoni, por menjëherë shkoni te mjeku, i cili do të tregojë trajtimin e duhur. Është mirë të identifikohen shkaqet e dhimbjes në një fazë të hershme, derisa gjithçka të ketë marrë një gjendje të lënë pas dore me lloj-lloj komplikimesh.