Çfarë është osteokondroza kurrizore?

Osteokondroza është një patologji kronike e shtyllës kurrizore, shkaku kryesor i së cilës janë ndryshimet degjenerative në diskun ndërvertebral. Me përparimin e sëmundjes, në procesin patologjik përfshihen edhe struktura të tjera të shtyllës kurrizore - trupat vertebralë, nyjet ndërvertebrale, ligamentet etj.

Sëmundja prek njerëzit e të gjitha moshave. Deri vonë, osteokondroza konsiderohej si fati i të moshuarve, por së fundmi është zbuluar një rritje e incidencës së kësaj sëmundje tek të rinjtë. Si gratë ashtu edhe burrat sëmuren njësoj shpesh.

Pse shfaqet osteokondroza?

Për të kuptuar më mirë se çfarë është osteokondroza, është e nevojshme të ndalemi shkurtimisht në shkaqet dhe mekanizmin e shfaqjes së saj.

Formimi i ndryshimeve patologjike në osteokondrozën e shtyllës kurrizore ndodh ngadalë. Vitet shpesh kalojnë nga fillimi i procesit patologjik në kërcin ndërvertebral deri në shfaqjen e simptomave të para të osteokondrozës.

Shkaqet e osteokondrozës

Shëndeti i shtyllës kurrizore ndikohet drejtpërdrejt nga shumë faktorë negativë. Nëse ndikimi i tyre kryhet për një kohë të gjatë, atëherë rezultati i kësaj është shfaqja e ndryshimeve patologjike në strukturat e shtyllës kurrizore. Dhe kjo kontribuon në formimin e osteokondrozës.

Për shembull, se çfarë është osteokondroza është e njohur për njerëzit që udhëheqin një mënyrë jetese joaktive, të cilët janë mbipeshë. Aktiviteti i tepërt fizik, lëndimet e shpinës dhe qafës, disa sëmundje somatike gjithashtu mund të çojnë në zhvillimin e kësaj patologjie. Dhe trashëgimia e rënduar dhe pleqëria janë faktorë të drejtpërdrejtë që çojnë në zhvillimin e dëmtimit degjenerativ të indit kërcor të disqeve.

Si zhvillohet osteokondroza?

Mekanizmi i zhvillimit (ose patogjenezës) të osteokondrozës është ende i diskutueshëm dhe i studiuar në mënyrë të pamjaftueshme. Ka shumë të ngjarë që kjo sëmundje të jetë formuar në bazë të çrregullimeve metabolike që ndodhin në strukturat e shtyllës kurrizore.

Nën ndikimin e faktorëve negativë, shpesh ndodhin ndryshime të pakthyeshme në indin kërcor të diskut ndërvertebral, të ndjekura nga shkatërrimi (ose shkatërrimi) gradual i tij.

Procesi patologjik më pas përhapet edhe në indin kockor të vertebrës me zhvillimin e deformimit të saj dhe ndryshimeve të pakthyeshme në strukturat përreth.

Shfaqja e modifikimeve të tilla në diskun ndërvertebral varet drejtpërdrejt nga nuancat e tij anatomike:

 1. Indet e kërcit nuk kanë sistemin e vet të furnizimit me gjak. Ushqimi i tij sigurohet nga indi kockor i rruazave fqinje. Prandaj, në rast të çrregullimeve të qarkullimit të gjakut si pasojë e stresit të pamjaftueshëm ose anasjelltas të tepërt fizik në shtyllën kurrizore, vuan edhe ushqimi i kërcit.
 2. Gjithashtu nuk ka fibra nervore në kërc. Për rrjedhojë, me një mbingarkesë funksionale të diskut ndërvertebral, transmetimi i një impulsi nervor që shkakton aktivizimin e metabolizmit do të jetë i parakohshëm.
 3. Aftësia për vetë-shërim (rigjenerim) të indit kërcor të diskut ndërvertebral ngadalësohet për shkak të veçorive strukturore të tij.

Ekzistojnë gjithashtu faktorë të tjerë që kontribuojnë qartë në zhvillimin e proceseve degjenerative në indin kërcor të disqeve ndërvertebrale dhe formimin e osteokondrozës.

Fazat e ndryshimeve patologjike

Bazuar në të dhënat aktuale mbi patogjenezën e kësaj patologjie, me kusht mund të dallohen disa faza të procesit degjenerues në diskun ndërvertebral. Fazat e osteokondrozës së shtyllës kurrizore:

 1. Elementare. Indi kërcor i diskut pëson ndryshime strukturore nën ndikimet mekanike - ndodh mosfunksionimi i tij. Karakterizohet nga shfaqja e çarjeve në sipërfaqen e diskut, të ndryshme në madhësi dhe thellësi. Më pas, këto çarje shndërrohen në zgjatime (hernie).
 2. E ndërmjetme. Karakterizohet nga shfaqja e paqëndrueshmërisë së zonës së prekur të shtyllës kurrizore për shkak të lëvizshmërisë patologjike të rruazave. Në këtë rast, një nga funksionet kryesore të shtyllës kurrizore, ai mbrojtës, është i shqetësuar. Trungjet nervore dhe vaskulare që rrjedhin në kanalet e tij kockore bëhen të prekshme. Zhvillohen simptoma të gjalla klinike të sëmundjes.
 3. E fundme. Ekziston një zëvendësim i indit të kërcit të prekur me një fibroz më të trashë dhe më të dendur. Në të njëjtën kohë, herniet ndërvertebrale zhduken. Dhe lëvizshmëria patologjike e rruazave zëvendësohet nga një kufizim i mprehtë i lëvizshmërisë së tyre. Shpesh ka një ngushtim të kanalit kurrizor me zhvillimin e manifestimeve të ngjeshjes së segmenteve të palcës kurrizore.

Prandaj, çdo fazë e sëmundjes karakterizohet nga prania e simptomave të veta specifike, e cila padyshim luan një rol kyç në zgjedhjen e metodave për trajtimin e osteokondrozës.

Manifestimet klinike

Shenjat e osteokondrozës së shtyllës kurrizore shfaqen si ndryshime në indin kockor të rruazave. Pacienti mund të mos paraqesë asnjë ankesë për një kohë mjaft të gjatë.

Sëmundja karakterizohet nga një ecuri kronike, me faza të përkeqësimit dhe faljes që zëvendësojnë njëra-tjetrën.

Shpesh, një përkeqësim i osteokondrozës ndodh nën ndikimin e faktorëve provokues: mbingarkimi fizik, hipotermia, ekspozimi i zgjatur në një pozicion të pakëndshëm, për shembull, në ëndërr ose në punë, etj.

Ka shumë simptoma të kësaj sëmundjeje, të cilat varen nga lokalizimi i procesit patologjik dhe nga ashpërsia e ndryshimeve strukturore në kërc dhe indin kockor. Të gjitha këto simptoma mund të grupohen në disa sindroma. Shumë shpesh ato kombinohen.

sindroma radikulare

Ndodh pothuajse në të gjithë pacientët me osteokondrozë të shtyllës kurrizore. Në shfaqjen e kësaj sindrome luan rol ngjeshja (ngjeshja) e rrënjëve të nervave të shtyllës kurrizore nga struktura të ndryshuara patologjikisht të shtyllës kurrizore.

Shenja kryesore e sindromës radikulare është dhimbja, e cila në një numër të konsiderueshëm rastesh është në gjendje të përhapet (rrezatohet) përgjatë rrjedhës së inervimit të rrënjës përkatëse. Karakterizohet nga rrezatimi i dhimbjes nga lart poshtë. Për shembull, nëse rajoni i mesit është i prekur, vithet dhemb dhe i jep këmbës.

Intensiteti i dhimbjes rritet me rrotullimin e trungut ose qafës, aktivitetin fizik. Ndjesitë e dhimbjes karakterizohen si prerje, tërheqje, pjekje.

Gjithashtu, së bashku me sindromën e dhimbjes, në zonën e prekur shpesh zhvillohen simptoma të shkeljes së ndjeshmërisë sipas llojit të rritjes së saj (hiperestezisë), si dhe çrregullime të ndjeshmërisë, mpirje.
Nëse sëmundja përparon dhe shkaku i ngjeshjes nuk eliminohet, atëherë hiperestezia zëvendësohet me hipoestezinë (ulje të ndjeshmërisë), e cila shpesh shoqërohet me simptoma të humbjes së funksionit të rrënjës kurrizore të prekur.

sindroma kurrizore

Kjo sindromë zhvillohet si rezultat i ngjeshjes së palcës kurrizore. Shkaku më i zakonshëm i një kompresimi të tillë është një hernie ndërvertebrale.

Ka një rënie në rritje të ndjeshmërisë, reagimeve ndaj temperaturës dhe stimujve të dhimbjes. Dobësia progresive e muskujve zhvillohet si në gjymtyrë ashtu edhe në trung. Shpesh formohen simptoma paretike ose paralitike.

Sindroma vegjetative-vaskulare

dhimbje koke me osteokondrozë të shtyllës kurrizore

Kjo sindromë zhvillohet më shpesh në lokalizimin cervikal dhe cervikotorakik të osteokondrozës kurrizore.

Shkaku i çrregullimeve vaskulare në osteokondrozë është një spazëm refleks ose ngjeshje mekanike e enëve të mëdha që kalojnë në kanalet kockore të shtyllës kurrizore. Në këtë rast mund të zhvillohen simptoma të ndryshme që i ngjajnë një çrregullimi të qarkullimit ishemik të trurit ose të arterieve kryesore të ekstremiteteve. Kjo është shpesh shkaku i gabimeve diagnostike.

Përveç kësaj, shpesh zhvillohen çrregullime të ndryshme vegjetative. Më të theksuara janë te femrat (labiliteti emocional, çrregullimet e gjumit, parregullsitë menstruale etj. ).

sindromi visceral

Karakterizohet nga shfaqja e dhimbjes në projeksionin e zemrës, organeve të traktit gastrointestinal etj. Shpesh pacientë të tillë trajtohen për një kohë të gjatë dhe absolutisht pa sukses për ndonjë sëmundje somatike.

Për shembull, nëse preket rajoni i kraharorit, mund të shfaqen dhimbje prapa sternumit, të ngjashme me ato me anginë pectoris. Shpesh ka një ndjesi reflekse të rrahjeve të zemrës.

Parimet diagnostikuese

Përveç simptomave karakteristike, në përcaktimin e sëmundjes dhe stadifikimin e sëmundjes luajnë një rol të rëndësishëm edhe metodat shtesë të ekzaminimit - radiografia e shtyllës kurrizore, tomografia nukleare e kompjuterizuar dhe magnetike.

Sipas indikacioneve kryhen metoda të tjera, p. sh. EEG, EKG, skanim doppler i enëve të gjakut etj.

Trajtimi i osteokondrozës

x-ray e shtyllës kurrizore me osteokondrozë

Terapia e osteokondrozës së shtyllës kurrizore është një qasje e integruar. Kur zgjidhni një ose një metodë tjetër të trajtimit, është e nevojshme të vlerësohet shkalla e dëmtimit të strukturave të shtyllës kurrizore, natyra dhe ashpërsia e manifestimeve klinike, si dhe faza e rrjedhës së sëmundjes (përkeqësimi ose falja). .

Një rol të rëndësishëm në trajtimin e osteokondrozës së shtyllës kurrizore luajnë gjithashtu masat parandaluese që synojnë zvogëlimin e shpeshtësisë së përkeqësimeve të sëmundjes dhe ruajtjen e strukturës së rruazave dhe disqeve ndërvertebrale.

Taktikat gjatë një acarimi

Një kusht i rëndësishëm për trajtimin e sëmundjes gjatë kësaj periudhe është krijimi i pushimit të zonës së prekur të shtyllës kurrizore. Për ta bërë këtë, pacientit i përshkruhet pushimi në shtrat me përdorimin e pajisjeve të ndryshme për të krijuar palëvizshmëri në segmentin vertebral të prekur.

Në disa raste kërkohet shtrimi në repartin neurologjik.

Trajtim mjekësor

Për të zvogëluar intensitetin e dhimbjes në osteokondrozë, përshkruhen medikamente të ndryshme:

 • droga anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs);
 • analgjezik;
 • relaksuesit e muskujve.

Në mungesë të efektit të përdorimit të tyre, këshillohet që të përshkruhen bllokada të inervimit të zonës së prekur me përdorimin e anestezisë lokale.

Me lokalizimin cervikal të osteokondrozës, shpesh zhvillohen çrregullime të qarkullimit të trurit. Për të zvogëluar manifestimet e tilla, përshkruhen ilaçe që përmirësojnë rrjedhën e gjakut cerebral. Është gjithashtu e nevojshme të përdoren mjete simptomatike - lehtësimi i të përzierave dhe të vjellave, përmirësimi i çrregullimeve vestibulare, etj.

Përveç kësaj, këshillohet që të përshkruhen preparate vitaminash (sidomos grupi B), antioksidantë dhe disa të tjerë.

Procedurat e fizioterapisë

fizioterapia e osteokondrozës së shtyllës kurrizore

Me osteokondrozën, trajtimi me faktorë fizikë ka gjetur aplikim të gjerë. Metoda të ndryshme të fizioterapisë përdoren si gjatë përkeqësimit ashtu edhe në fazën e faljes së sëmundjes:

 • Në periudhën akute përdoret rrezatimi ultraviolet, trajtimi me fusha elektromagnetike (UHF), rryma diadinamike etj.
 • Në fazën e remisionit, përshkruhen elektroforezë me ilaçe të ndryshme, induktotermi, ultratinguj dhe lloje të ndryshme të balneoterapisë.

Taktikat në fazën e faljes

Pas zbutjes së manifestimeve akute të sëmundjes, trajtimi i sëmundjes vazhdon. Qëllimi i një terapie të tillë është të zvogëlojë shpeshtësinë e acarimeve dhe të promovojë rigjenerimin e indit kockor dhe kërcor të shtyllës kurrizore.

Trajtimi medikamentoz i përshkruar për fazën akute të sëmundjes vazhdon. Gjatë kësaj periudhe, mund të përdoren kondroprotektorë - agjentë që përmirësojnë gjendjen e kërcit.

Krahas metodave të fizioterapisë përdoren edhe masazhe dhe ushtrime fizioterapie.

Masazh

masazh për osteokondrozën e shtyllës kurrizore

Efekti kryesor i masazhit ka për qëllim përmirësimin e qarkullimit të gjakut në zonën e prekur dhe forcimin e korsesë së muskujve. Gjithashtu, performanca profesionale e lëvizjeve masazhuese ju lejon të lehtësoni spazmën e muskujve, që zakonisht shoqëron këtë patologji.

Kjo është arsyeja pse masazhi duhet të kryhet nga një specialist i trajnuar posaçërisht i cili flet rrjedhshëm këtë metodë trajtimi. Masazhi i kryer në mënyrë të gabuar ose analfabete mund të çojë në zhvillimin e komplikimeve ose përkeqësimin e sëmundjes.

Ushtrime terapeutike (LFK)

Ushtrimet fizike të dozuara dhe të zgjedhura posaçërisht përbëjnë bazën e terapisë ushtrimore. Kompleksi i ushtrimeve të tilla zgjidhet nga mjeku individualisht për secilin pacient. Parimi i zgjedhjes së ushtrimeve të terapisë ushtrimore është zvogëlimi i ngarkesës fizike në zonën e prekur të shtyllës kurrizore.

Veprimi i ushtrimeve të fizioterapisë ka për qëllim përmirësimin e furnizimit me gjak dhe rrjedhjen limfatike në zonën e prekur, forcimin e indeve të muskujve.

Këto ushtrime duhet të bëhen çdo ditë. Zakonisht, në fillim mbahen klasa individuale ose grupore me një instruktor, pastaj pacienti mund të kryejë një grup ushtrimesh në mënyrë të pavarur në shtëpi.

Parandalimi i acarimeve

Masat parandaluese të përkeqësimeve të osteokondrozës së shtyllës kurrizore kanë për qëllim eliminimin e të gjithë faktorëve provokues:

 • Është e nevojshme të monitorohet qëndrimi dhe qëndrimi i duhur gjatë qëndrimit të gjatë në këmbë dhe ulur.
 • Është e dobishme për stresin statik të zgjatur (për shembull, duke punuar në kompjuter) të bëni pushime të rregullta gjatë të cilave duhet të bëni një ngrohje ose një grup ushtrimesh të rekomanduara nga mjeku juaj.
 • Hipotermia duhet të shmanget.
 • Është e rëndësishme të flini siç duhet me osteokondrozën, të kujdeseni për një vend për të fjetur - një dyshek dhe një jastëk. Idealisht, ato duhet të jenë ortopedike.
 • E detyrueshme është reduktimi i peshës së tepërt trupore dhe korrigjimi në kohë i patologjisë somatike dhe endokrine shoqëruese.

Dhe kur shfaqen simptomat më të vogla të sëmundjes kurrizore, nuk duhet të vononi vizitën tek mjeku. Në fund të fundit, sa më herët të fillohet trajtimi i osteokondrozës së shtyllës kurrizore, aq më të mira janë rezultatet e saj.