Osteokondroza e rajonit të kraharorit

Shtylla e kraharorit ka një veçanti - brinjët bashkohen me të. Për shkak të kësaj, ajo është më pak e lëvizshme se qafa dhe pjesa e poshtme e shpinës. Rrjedhimisht, osteokondroza në rajonin e kraharorit zhvillohet më rrallë, sipas parimit: "më pak lëvizshmëri - më pak konsum". Por zhvillohet më rrallë - kjo nuk do të thotë se rrjedh më lehtë. Dhe me të vërtetë është. Bëhet fjalë për dhimbje gjoksi. Meqenëse zona e dhimbjes së shtyllës së kraharorit përkon me zonën e zemrës, simptomat shpesh ngatërrohen me angina pectoris ose infarkt miokardi. Nuk është çudi që ata thonë për osteokondrozën e kraharorit se është një "kameleon". Në fund të fundit, ai mund të pretendojë jo vetëm se ka një sëmundje të zemrës, por edhe një sëmundje të mushkërive, mëlçisë, stomakut, fshikëzës së tëmthit ose pankreasit. Dhe këtu nuk mund të bëni një gabim dhe të anashkaloni një sulm në zemër ose një sëmundje tjetër serioze, për shembull, patologjinë e gjëndrave të qumështit tek gratë. Gabimet si ky janë të kushtueshme, edhe nëse funksionojnë në fund. Në fund të fundit, kjo mund ta "përzë" një person në stres të rëndë. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të gjesh një mjek me përvojë dhe njohuri, i cili do të kuptojë gjithçka dhe do të dallojë simptomat e osteokondrozës torakale nga patologjitë e tjera. Simptomat e osteokondrozës së rajonit të kraharorit zakonisht ndahen në dy kategori - radikulare dhe reflekse.

Simptomat radikulare

Ato lindin për shkak të efektit në nervat që dalin nga shtylla kurrizore.

nervat kurrizore

nervat kurrizore

Ka shumë nerva që dalin nga shtylla kurrizore. Ata quhen nerva kurrizore. Çdo nerv i tillë gradualisht degëzohet dhe ndjek një zonë të caktuar të trupit me kufij të përcaktuar qartë. Kjo zonë quhet zona e inervimit segmental. Çdo rruazë, disk, nerv dhe zonë numërohen në mënyrë rigoroze që korrespondojnë me njëra-tjetrën. Nëse nervi preket, simptomat do të shfaqen në zonën e inervimit segmental që korrespondon me këtë nerv, dhe jo kudo - në një vend arbitrar.

Simptomat radikale përfshijnë:

 • Ulje ose humbje e reflekseve;
 • Shkelja e ndjeshmërisë;
 • dobësi e muskujve;
 • Dhimbje bërthamore.

Zonat e inervimit të segmenteve torakale

Osteokondroza D1-D2- shkakton dhimbje në shpatull, klavikul dhe sqetull.

zonat e inervimit të segmenteve torakale

Osteokondroza D3-D6- Shkakton dhimbje, karakter brezi në pjesën e sipërme të gjoksit. Simulon dhimbjen në zemër, një sulm të angina pectoris. Tek femrat shkakton dhimbje në gjëndrat e qumështit.

Osteokondroza D7-D8- shkakton dhimbje brezi në nivel të pleksusit diellor. Simulon dhimbjen në stomak, mëlçi, fshikëz e tëmthit ose pankreas. Redukton reflekset e sipërme të barkut.

Osteokondroza D9-D10- shkakton dhimbje në hipokondrium dhe në pjesën e sipërme të barkut. Ndonjëherë ajo imiton të ashtuquajturin bark "akut" - një dhimbje e mprehtë në bark. Zvogëlon reflekset e mesit të barkut.

Osteokondroza D11-D12- shkakton dhimbje në zonën e ijeve. Simulon dhimbjet në sëmundjet e grave, apendiksit, sëmundjet e zorrëve. Redukton reflekset e poshtme të barkut.

Simptomat e refleksit

Ndryshe nga radikulat, simptomat reflekse nuk kanë kufij të qartë. Këto mund të jenë: vështirësi në frymëmarrje, mungesë ajri, dhimbje gjatë mbytjes-nxjerrjes, të dridhura dhe "gunga" në lëkurë, nevralgji ndër brinjësh, dhimbje brezi në gjoks. Shpesh vërehet dispepsi - përkeqësohet oreksi, shfaqen nauze, urth, fryrje dhe çrregullime të jashtëqitjes. Për shkak të dhimbjes, gjumi është i shqetësuar, shfaqet pagjumësia dhe ndjenja se nuk keni fjetur mjaftueshëm. Është e vështirë të lëvizësh, veçanërisht në mëngjes. Koordinimi i lëvizjeve është i shqetësuar - kjo reflektohet në ecje. Dobësi e përgjithshme, dobësi. Shkeljet në sferën seksuale. Nervozizmi. Lodhje e shpejtë. Ka lloje të ndryshme dhimbjesh. Dhimbje shtypëse në gjoks. Dhimbje midis teheve të shpatullave. Dhimbje në hipokondrium. Dhimbje gjatë ngritjes së krahëve. Dhimbje kur përkuleni ose përpiqeni të drejtoheni. Dhimbje midis teheve të shpatullave. Në përgjithësi, dhimbja në osteokondrozën e rajonit të kraharorit mund të ndahet në dy lloje.

Dorsalgjia- dhimbje të zgjatura mesatarisht të theksuara në shpinë dhe gjoks me periudha intensifikimi dhe zbutjeje.

Dorsago- dhimbje akute "lumbago" në këtë zonë.

 • Simptomat e osteokondrozës së rajonit të kraharorit varen nga faza e osteokondrozës.
 • Ato rëndohen duke u përkulur ose duke u përpjekur të drejtohen.
 • Simptomat shfaqen shpesh pas 35-45 vjetësh.
 • Ndodh rreth 3 herë më shpesh tek femrat sesa tek meshkujt.

Ju, sigurisht, keni vënë re se simptomat radikulare janë të përcaktuara qartë, dhe simptomat refleksore janë shumë të paqarta dhe jo specifike. Dhe siç e dini, gjithçka që nuk ka përkufizime të qarta shërben si një mbulesë e përshtatshme për pafuqinë profesionale. Kjo vlen, ndër të tjera, për simptomat reflekse dhe një koncept kaq të preferuar nga mjekët si "ndryshimet e lidhura me moshën". Me siguri shumë prej jush janë njohur me situatën kur mjeku e shpjegoi problemin me procese "refleks" ose "të lidhura me moshën". Shumica e njerëzve në momente të tilla besojnë me të drejtë se mjeku thjesht nuk mund të kuptojë se çfarë po ndodh dhe po përpiqet të fshehë paaftësinë e tij në mjegullën e këtyre "fjalëve magjike".

Dikur kishte një frazë popullore: "Çdo aksident ka një emër, mbiemër dhe pozicion". Çdo sëmundje ka simptomat e veta unike. Dhe detyra e mjekut është t'i njohë ato qartë. Dhe atëherë nuk do të ketë nevojë të lini mjegull dhe të fajësoni osteokondrozën e rajonit të kraharorit për gjithçka. Tani e kuptoni se sa e rëndësishme është të gjesh një mjek me përvojë dhe njohuri. Diagnoza e saktë dhe rezultatet e mira të trajtimit do të varen nga kjo.

Diagnoza është çelësi i trajtimit të duhur

Deri më sot, ekzistojnë një sërë metodash moderne të diagnostikimit harduer të osteokondrozës. Më të sakta prej tyre janë MRI dhe CT. Por metoda kryesore është ende diagnostikimi klinik - kjo është kur një mjek me përvojë krahason të dhënat nga të paktën tre burime - nga ankesat e pacientit, rezultatet e MRI dhe simptomat që u zbuluan prej tij gjatë ekzaminimit. Kjo ju lejon të bëni diagnozën më të saktë dhe të krijoni një program efektiv individual të trajtimit.

Mjekimi

Siç e kuptoni, osteokondroza është një "ngatërresë" e vërtetë simptomash, e cila zbërthehet, mjeku do t'ju shpëtojë nga dhimbja dhe ankthi. Por nuk është e mundur të eliminohen ndryshimet në rruaza dhe disqe. Prandaj, fjalët "trajtimi i osteokondrozës" duhet të kuptohen saktë. Nëse jeni të interesuar të eliminoni dhimbjen dhe vuajtjet e tjera, atëherë po - është mjaft e mundur. Dhe nëse zhvilloni një diskutim akademik mbi temën e kthimit të rruazave dhe disqeve në pamjen e tyre origjinale, "si një fëmijë i porsalindur", atëherë jo, e kaluara nuk mund të kthehet. Duhet të jeni realistë dhe më pas nuk do të bini në karremin e mashtruesve.

Mos bini në karremin e mashtruesve!

Është e pamundur të ktheheni vertebrat dhe disqet në pamjen e tyre origjinale!

Cila është metoda kryesore e trajtimit?

Terapia manuale e butë është lloji kryesor i trajtimit për osteokondrozën e rajonit të kraharorit. Është si një antibiotik për pneumoninë - nuk mund të bëni pa të. Llojet e tjera - masazhi, ilaçet, terapia fizike dhe ushtrimore - janë ndihmëse.

Si funksionon terapia manuale e butë?

Ushqimi i disqeve lidhet drejtpërdrejt me muskujt që rrethojnë shtyllën kurrizore. Përveç kësaj, vetë muskujt e shpinës janë një nga shkaqet përbërëse të dhimbjes në osteokondrozën e rajonit të kraharorit. Terapia manuale e butë është një metodë e veçantë që ju lejon të ktheni muskujt në fiziologjinë e tyre natyrore, të eliminoni spazmat, shtrëngimet e muskujve dhe të përmirësoni ushqimin e diskut.

Disqet ndërvertebrale janë e vetmja pjesë e trupit që nuk ka enë gjaku dhe ushqehet nga funksionimi i duhur i muskujve.

Përveç kësaj, kur trajtohet me ndihmën e duarve, kiropraktori:

 • hiqni ngarkesën nga rruazat dhe disqet e prekura dhe shpërndajeni siç duhet;
 • relaksoni muskujt dhe ndihmoni ata të kthehen në normalitet;

Në këtë mënyrë:

 • shpëtojeni pacientin nga kapëset;
 • përmirësimi i fuqisë së diskut;
 • rivendosja e funksioneve motorike të trupit;
 • normalizon qarkullimin e gjakut.

Ndikimi manual mobilizon forcat e brendshme të trupit dhe nis mekanizmat e vetë-shërimit.

Trajtimi është absolutisht i sigurt.

Parandalimi

Për të shmangur rikthimet, krijoni kushte të rehatshme për veten tuaj për të fjetur dhe për të punuar. Shikoni peshën tuaj dhe ushqimin e duhur. Mbani aktivitetin tuaj fizik. Por gjëja kryesore është të mos neglizhoni shëndetin tuaj dhe të mos kurseni në të. Mos i lini gjërat të shkojnë vetë. Pas shërimit, përpiquni të bëni të paktën një seancë mirëmbajtjeje të terapisë manuale të butë një herë në tre deri në gjashtë muaj - kjo do të zvogëlojë faktorët e rrezikut. Mos harroni, osteokondroza e neglizhuar çon në komplikime - zgjatje dhe hernie diskale. Mos harroni: shëndeti juaj, para së gjithash, ju duhet!

Vrapimi i osteokondrozës çon në komplikime - zgjatje dhe hernie diskale.