Si të kuptoni që keni osteokondrozë

hernia kurrizore në osteokondrozë

Shumë pacientë nuk dinë të kuptojnë se keni osteokondrozë, por në të njëjtën kohë ata janë të lumtur të bëjnë një diagnozë të tillë për veten e tyre. Ndërkohë, shkaqet e dhimbjes në shpinë, në pjesën e poshtme të shpinës apo qafës mund të jenë të shumta. Këto mund të jenë lakimi i shtyllës kurrizore, prishja e organeve të brendshme, tumoret, infeksionet, paqëndrueshmëria e pozicionit të trupave vertebralë etj. Prandaj, nuk duhet të vetëdiagnostikoheni. Kërkoni kujdes mjekësor në rast dhimbjeje.

Nuk ka asnjë algoritëm të besueshëm se si të njohim osteokondrozën pa ekzaminime të veçanta. Por ka disa shenja klinike që bëjnë të mundur dyshimin për këtë sëmundje. Ne do të flasim për to në materialin e sjellë në vëmendjen tuaj. Ndërkohë, ju rekomandojmë që të njiheni me mekanizmin e zhvillimit të osteokondrozës.

Sëmundja distrofike degjenerative e indit kërcor të disqeve ndërvertebrale - kjo është ajo që shkencërisht quhet osteokondrozë. Me zhvillimin e saj, ajo çon në dorsopati, e cila ndërlikohet me dorsalgji, dhimbje të nervit shiatik, dhimbje të nervit shiatik, dhimbje të nervit shiatik, lumbago dhe sindroma të tjera të shoqëruara me dëmtime të indeve të ndryshme.

Osteokondroza është pasojë e mbajtjes së një stili jetese të gabuar të një personi. Faktorët që kontribuojnë janë:

 • pesha e tepërt e trupit - çdo kilogram krijon një amortizimin shtesë dhe ngarkesën mekanike në indin kërc të diskut ndërvertebral;
 • një mënyrë jetese e ulur pa ushtrime të rregullta në kornizën muskulore të shpinës;
 • ngrënia e sasive të mëdha të karbohidrateve, ushqimeve të rafinuara;
 • veshja e rrobave dhe këpucëve të ngushta, të pakëndshme;
 • qëndrimi i gabuar, zakoni i përkuljes, përkuljes, animit të trupit në një drejtim ose në një tjetër;
 • vendosja e gabuar e këmbës në formën e këmbëve të sheshta ose të shtratit;
 • lakimi i shtyllës kurrizore;
 • punë sedentare ose punë e rëndë fizike;
 • pirja e duhanit dhe pirja e pijeve alkoolike;
 • konsumi i pamjaftueshëm i ujit të pijshëm të pastër gjatë ditës.

Të gjithë këta faktorë ngadalësojnë mikroqarkullimin e gjakut në rrjetin kapilar në trashësinë e indit muskulor. Rezulton se nuk është në gjendje të kryejë një shkëmbim difuz të plotë me indet kërcore të disqeve ndërvertebrale. Ata nuk kanë sistemin e tyre të qarkullimit të gjakut. Kështu niset mekanizmi i shkatërrimit të sipërfaqes së unazës fibroze (kjo është guaska e jashtme e diskut). Formon një depozitë të kripërave të kalciumit. Ato parandalojnë marrjen e lëngjeve nga jashtë. Prandaj, unaza fibroze fillon të tërheqë lëng nga bërthama pulposus e vendosur brenda saj. Ky trup xhelatinoz është përgjegjës për ruajtjen e lartësisë dhe formës normale të diskut ndërvertebral. Prandaj, me humbjen e lëngut, bërthama pulposus humbet aftësinë e saj për të ruajtur lartësinë e diskut. Zhvillohet faza e dytë e osteokondrozës - zgjatja.

Në fazën e tretë, unaza fibroze çahet dhe një pjesë e bërthamës pulposus del jashtë. Kjo është një hernie diskale. Ai shtyp indet e buta përreth, provokon një reaksion inflamator etj.

Faza e katërt e osteokondrozës është sekuestrimi i hernies ndërvertebrale. Një pjesë e bërthamës pulposus ndahet ose del tërësisht përmes këputjes së unazës fibroze që rezulton. Nëse hernia hyn në zgavrën e kanalit kurrizor, atëherë sekuestrimi i saj kërkon një operacion urgjent kirurgjik. Përndryshe, një person mund të mbetet i paaftë me paralizë të trupit gjatë gjithë jetës së tij.

Siç mund ta shihni, kjo është një sëmundje shumë serioze, e cila duhet të diagnostikohet në kohën e duhur. Sa më shpejt të fillohet trajtimi kompleks, aq më të larta janë shanset për një restaurim të plotë të integritetit të diskut ndërvertebral dhe funksioneve të tij.

Kur shfaqen shenjat e para të osteokondrozës, mund të bëni një takim me një vertebrolog ose neurolog. Mjekët do të kryejnë një ekzaminim dhe ekzaminim manual. Ata do të bëjnë një diagnozë të saktë dhe do të rekomandojnë ekzaminimet e nevojshme shtesë. Pasi të bëhet një diagnozë e saktë, do t'ju ofrohet një kurs trajtimi.

Si të njohim osteokondrozën e qafës së mitrës

Si të kuptoni që keni osteokondrozë të qafës së mitrës, dhe jo miozit, dhe çfarë të bëni më pas? Para se të njihni osteokondrozën e qafës së mitrës, duhet të mbledhni një anamnezë:

 1. kur shfaqen dhimbje;
 2. cilat veprime provokojnë pamjen e tyre;
 3. sa kohë më parë ishte kriza e parë;
 4. a ka ndonjë shenjë klinike shtesë;
 5. si është i organizuar vendi i fjetjes dhe i punës;
 6. cilat zakone të këqija ekzistojnë;
 7. vendin e punës dhe profesionin.

Si të kuptoni se osteokondroza e qafës së mitrës sipas gjithë këtij informacioni? Para së gjithash, është e rëndësishme të dini se sëmundja degjenerative degjenerative e disqeve ndërvertebrale manifestohet në formën e dhimbjes, ngurtësimit të lëvizjeve, tendosjes së tepërt të muskujve të zonës së qafës dhe jakës vetëm në fazën fillestare. Më pas këtyre shenjave u shtohen dhimbje koke nga tensioni, marramendje, dëmtim i dëgjimit dhe shikimit, lodhje e shtuar, ulje e performancës mendore etj.

Një tipar dallues i osteokondrozës së qafës së mitrës është se përkeqësimi i simptomave fillon në fund të ditës së punës. Dhe aktiviteti profesional i pacientit në shumicën e rasteve shoqërohet me tension të zgjatur statik të muskujve të zonës së qafës dhe jakës. Në ekzaminim, ka dhimbje në palpimin e proceseve spinoze të rruazave, tension të tepruar të muskujve dhe rritje të dhimbjes kur përpiqeni të ktheni kokën.

Para se të njohë osteokondrozën e rajonit të qafës së mitrës, mjeku rekomandon që pacienti të bëjë një radiografi. Ai tregon hapësirat e reduktuara midis trupave vertebralë. Kjo tregon që një zgjatje po zhvillohet. Me ndihmën e një imazhi me rreze x, një vertebrolog me përvojë do të jetë në gjendje të përjashtojë paqëndrueshmërinë e pozicionit të trupave vertebral, subluksacionet e tyre, retrolistezën, antilistezën, shkatërrimin e nyjeve ndërvertebrale dhe një sërë patologjish të tjera serioze. Nëse ky ekzaminim nuk është i mjaftueshëm, atëherë rekomandohet të bëhet një MRI ose CT. Nëse dyshoni për zhvillimin e sindromës së arteries vertebrale të pasme, rekomandohet të bëni një skanim me ultratinguj të enëve të qafës dhe kokës.

Si të njohim osteokondrozën e rajonit të kraharorit

Para njohjes së osteokondrozës torakale, është e nevojshme të përjashtohet mundësia e zhvillimit të patologjive të organeve të brendshme, si zemra, sistemi i qarkullimit të gjakut koronar, mushkëritë, pleura, bronket etj. Konsideroni se si të dalloni osteokondrozën e rajonit të kraharorit:

 • teknika më e rëndësishme diagnostike është palpimi, nëse dhimbja përcaktohet ekskluzivisht nga proceset spinoze të rruazave dhe në rajonin e muskujve paravertebral, nuk përjashtohet shkatërrimi degjenerativ i indit kërcor të disqeve ndërvertebrale;
 • lëvizshmëria është e kufizuar dhe çdo kthesë dhe prirje e trupit rrit dhimbjen;
 • sulmi i dhimbjes u provokua nga sforcimi fizik, hipotermia ose faktorët e stresit psikologjik;
 • duke marrë frymë thellë nuk e përkeqëson dhimbjen.

Është shumë e rëndësishme të dini se si të kuptoni zemrën ose osteokondrozën, pasi dhimbja akute e gjoksit është jo rrallë një pararendës i infarktit të miokardit. Dhe në këtë gjendje pacientit duhet t'i sigurohet menjëherë kujdes kardiak.

Pra, nëse ankthi, paniku dhe frika nga vdekja ndihen gjatë një sulmi dhimbjeje, atëherë kjo është një shans 90% për një atak në zemër dhe duhet të telefononi urgjentisht një ambulancë. Nëse ka një tonometër, atëherë duhet të matni presionin e gjakut dhe të numëroni pulsin. Kur pulsi ngadalësohet deri në bradikardi (më pak se 50 rrahje në minutë) dhe me një rritje të presionit të gjakut me 20-40 mm Hg mbi normën e moshës, duhet të dyshohet gjithashtu për një sulm të angina pectoris të paqëndrueshëm me një kalim të mundshëm në infarkt miokardi. .

Ju nuk duhet të kërkoni informacione se si të kuptoni dhimbjen e zemrës ose osteokondrozën, është shumë më produktive të kërkoni ndihmë mjekësore. Edhe EKG-ja më e zakonshme, e marrë në urgjencën e spitalit, do të tregojë se çfarë e jep sindromën e dhimbjes: zemrën apo shtyllën kurrizore. Në mënyrë të pavarur, mund të mbështeteni vetëm në ndjesitë gjatë palpimit. Si rregull, me dëmtimin e muskujve të zemrës, palpimi i proceseve spinoze të rruazave nuk jep ndonjë ndjesi të pakëndshme. Por në të njëjtën kohë, ka simptoma të tilla klinike të osteokondrozës si gulçim, një ndjenjë e mungesës së ajrit, zbehje e lëkurës, një ndjenjë e djersës së ftohtë ngjitëse në lëkurë, cianozë të trekëndëshit nasolabial dhe dobësi të rëndë të muskujve.

Si të njohim osteokondrozën e mesit

Mjaft akute është pyetja se si të kuptojmë se osteokondroza e mesit shkakton dhimbje të forta. Për më tepër, me dëmtimin e disa nervave radikulë të çiftuar, si dhe pleksuseve nervore, shfaqen simptoma klinike që i ngjajnë sëmundjeve të traktit gastrointestinal dhe sistemit urinar. Këto janë kapsllëku, diarreja, urinimi i shpeshtë etj.

Si të kuptoni se osteokondroza e shpinës shkakton dhimbje dhe të gjitha shenjat e tjera klinike:

 • nuk ka rritje të temperaturës së trupit;
 • nuk ka të përziera dhe të vjella;
 • gjuha nuk është e veshur me shtresë të bardhë ose të verdhë;
 • kur urinoni, ngjyra e urinës nuk ndryshon nga normalja;
 • kur zbrazni zorrët, nuk ka tenesmus dhe ndjesi të tjera dhimbjeje;
 • nuk ka përzierje gjaku ose mukusi në feces.

Për të përjashtuar patologjinë renale, kryhet një test për simptomat e Pasternatsky. Pacienti ngrihet drejt me shpinën nga mjeku. Mjeku me skajin e pëllëmbës godet lehtë buzën e harkut të poshtëm brinor. Nëse shfaqet dhimbje, atëherë ka një probabilitet të lartë që dhimbja e shpinës të shoqërohet me dëmtim të veshkave dhe ureterëve.

Si të njohim osteokondrozën e mesit me shenja indirekte:

 • me çdo lëvizje, dhimbja rritet ndjeshëm;
 • përkeqësimi i gjendjes fillon pas një tendosjeje të rëndë fizike, ngritjes së rëndë, hipotermisë ose mbinxehjes së trupit;
 • ndihet ngurtësia e lëvizjeve, shpesh shoqërohet me dobësi të muskujve;
 • muskujt në rajonin e mesit janë shumë të tensionuar, të dhimbshëm në palpim;
 • dhimbja mund të përhapet përgjatë rrjedhës së nervave të mëdhenj, për shembull, në zonën e ijeve, në murin e përparmë të barkut, përgjatë ekstremiteteve të poshtme;
 • në pushim, sindroma e dhimbjes zhduket shpejt.

Kur shfaqen simptoma karakteristike të osteokondrozës, është e rëndësishme të kontaktoni një neurolog ose vertebrolog sa më shpejt të jetë e mundur. Vetëm një mjek me përvojë mund të përjashtojë mundësinë e zhvendosjes vertebrale, hernies së diskut, stenozës kurrizore dhe patologjive të tjera të rrezikshme që kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Çfarë të bëni me dhimbjen nga osteokondroza

Ne kuptuam se si të kuptojmë se dhimbjet lindin nga osteokondroza. Tani për tani, ky është informacion i rëndësishëm. Ju duhet të dini se si të silleni saktë dhe çfarë të bëni për të hequr qafe një sëmundje të tillë.

Një sëmundje degjenerative degjenerative e indit kërcor të disqeve ndërvertebrale nuk largohet vetë. Kjo është për shkak të një sërë faktorësh. Para së gjithash, ndodh kalcifikimi i sipërfaqes së unazës fibroze, si rezultat i së cilës humbet aftësia për të thithur lëngun e sekretuar nga muskujt e punës. Së dyti, në procesin e zvogëlimit të lartësisë së disqeve ndërvertebrale, ndodh një tkurrje dytësore e ligamenteve dhe tendinave. Do të jetë e pamundur të rivendosni vetë lartësinë e hapësirave ndërvertebrale të nevojshme për rregullimin e disqeve.